ZA STARIJE OD 65: Koliko obroka dnevno treba da imate (JELOVNIK)

Ivana Kovačić 23. 08. 2024. u 13:25

STARENjE kao i svako drugo životno doba ima svoja pravila. Zato ukoliko želite zdravo da starite, očuvate vitku liniju, jake kosti i mišiće, kao i sve druge organe važna je pravilna ishrana.

Foto Shutterstock

Za period posle 65. godine, kako se medicinski označava starije životno doba, nutricionisti savetuju da je bitno da se dnevno ima šest obroka. To je zato, kako ističu, jer je za starije osobe važno da jedu češće, ali manje obroke, da ne bi došlo do opterećenja stomaka i gojenja.

Pored doručka, ručka, večere i dve voćne užine, važan je i obrok pred spavanje. Stručnjaci za ishranu savetuju da bi sat vremena pre spavanja trebalo da se popije šolja jogurta ili toplog mleka ili pojede jedan keks, jer to opušta, olakšava uspavljivanje i popravlja kvalitet sna.

Na jelovniku starijih od 65, kako upućuju, trebalo bi da se nalaze namirnice bogate zdravim mastima, kojih ima u semenkama, jezgrastom voću i maslinovom ulju, integralne žitarice, sezonsko voće i povrće, nemasno mleko i mlečni proizvodi.

Iako su potrebe starih za proteinima smanjene, iz ishrane ne bi trebalo da se isključuju meso i jaja, jer oni štite mišiće od atrofiranja.

Evo kako bi mogao da izgleda vaš jelovnik za pet dana:

Ponedeljak

doručak: pita sa sirom i šolja čaja sa medom i limunom

užina: maline

ručak: punjena paprika sa salatom i kriškom hleba

užina: lubenica

večera: integralna testenina sa paradajz sosom i piletinom

Utorak

doručak: palenta sa nemasnim sirom

užina: kupine

ručak: riba po izboru, salata sa krompirom

užina: nektarina ili dve šljive

večera: šaka oraha i šolja nemasnog jogurta

Sreda

doručak: kajgana s povrćem, kriška hleba

užina: lubenica

ručak: grašak s piletinom

užina: banana ili dinja

večera: pita sa zeljem i šolja kefira

Četvrtak

doručak: sendvič sa šunkom i krem sirom, šolja bele kafe

užina: dinja

ručak: pilav od integralnog pirinča i salata po izboru

užina: breskva

večera: kiselo mleko i šaka lešnika

Petak

doručak: dva kuvana jaja, hleb i paradajz salata

užina: lubenica

ručak: musaka od tikvica sa mlevenim junećim mesom

užina: šljive

večera: projara sa šunkom i povrćem i parče nemasnog sira

Pogledajte više