ZA STARIJE OD 65: Koliko obroka dnevno treba da imate (JELOVNIK)
STARENjE kao i svako drugo životno doba ima svoja pravila. Zato ukoliko želite zdravo da starite, očuvate vitku liniju, jake kosti i mišiće, kao i sve druge organe važna je pravilna ishrana.
Za period posle 65. godine, kako se medicinski označava starije životno doba, nutricionisti savetuju da je bitno da se dnevno ima šest obroka. To je zato, kako ističu, jer je za starije osobe važno da jedu češće, ali manje obroke, da ne bi došlo do opterećenja stomaka i gojenja.
Pored doručka, ručka, večere i dve voćne užine, važan je i obrok pred spavanje. Stručnjaci za ishranu savetuju da bi sat vremena pre spavanja trebalo da se popije šolja jogurta ili toplog mleka ili pojede jedan keks, jer to opušta, olakšava uspavljivanje i popravlja kvalitet sna.
Na jelovniku starijih od 65, kako upućuju, trebalo bi da se nalaze namirnice bogate zdravim mastima, kojih ima u semenkama, jezgrastom voću i maslinovom ulju, integralne žitarice, sezonsko voće i povrće, nemasno mleko i mlečni proizvodi.
Iako su potrebe starih za proteinima smanjene, iz ishrane ne bi trebalo da se isključuju meso i jaja, jer oni štite mišiće od atrofiranja.
Evo kako bi mogao da izgleda vaš jelovnik za pet dana:
Ponedeljak
doručak: pita sa sirom i šolja čaja sa medom i limunom
užina: maline
ručak: punjena paprika sa salatom i kriškom hleba
užina: lubenica
večera: integralna testenina sa paradajz sosom i piletinom
Utorak
doručak: palenta sa nemasnim sirom
užina: kupine
ručak: riba po izboru, salata sa krompirom
užina: nektarina ili dve šljive
večera: šaka oraha i šolja nemasnog jogurta
Sreda
doručak: kajgana s povrćem, kriška hleba
užina: lubenica
ručak: grašak s piletinom
užina: banana ili dinja
večera: pita sa zeljem i šolja kefira
Četvrtak
doručak: sendvič sa šunkom i krem sirom, šolja bele kafe
užina: dinja
ručak: pilav od integralnog pirinča i salata po izboru
užina: breskva
večera: kiselo mleko i šaka lešnika
Petak
doručak: dva kuvana jaja, hleb i paradajz salata
užina: lubenica
ručak: musaka od tikvica sa mlevenim junećim mesom
užina: šljive
večera: projara sa šunkom i povrćem i parče nemasnog sira