EFIKASNA POMOĆ U PREVENTIVI? Najnovije istraživanje pokazalo još jednu dobru stranu statina - lekova za snižavanje holesterola

Ivana Kovačić 04. 08. 2024. u 21:31

STATINI, najčešće korišćeni lekovi za snižavanje nivoa holesterola, mogli bi da blokiraju "put" koji vodi od hronične upale do razvoja karcinoma, navodi nova studija.

Foto Shutterstock

Istraživači iz Mass General Cancer Center u saradnji sa stručnjacima sa Harvarda navode da su eksperimenti pokazali da toksini iz životne sredine, alergeni i hemijska jedinjenja imaju kaskadni efekat koji stimuliše upale kože i pankreasa.

U uslovima hronične upale moguće je da dođe do razvoja malignih ćelija. Na osnovu toga zaključuje se da statini mogu da budu dobra zaštita od određenih oblika karcinoma, navodi istraživanje objavljeno u časopisu Nature Communications.

U eksperimentima na miševima pitavastatin je sprečio inflamaciju izazvanu upalom kože i pankreasa. Pitavastatin je lek iz klase statina, inhibitor HMG-CoA reduktaze, snižava nivoe lipida i tako smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

- Hronična upala najveći je faktor rizika za pojavu karcinoma - smatra dr Shawn Demehri iz Massachusetts General Hospital i profesor dermatologije sa Harvard Medical School.

Stručnjaci su analizirali i zdravstvene podatke više od 200 miliona ljudi širom Severne Amerike i Evrope i zaključili da je kod osoba na terapiji pitavastatinom bio značajno manji rizik od razvoja raka pankresa ili hroničnog pankreatitisa.

Podsetimo, statini su lekovi koji snižavaju vrednosti triglicerida, i ukupnog a naročito LDL ili lošeg holesterola. Propisuju se kao terapija koja može da zaustavi aterosklerozu i razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Pogledajte više