IZBEGAVAJTE PRŽENU HRANU: Rezultati istraživanja potvrdili - Povećava se rizik od kardiovaskularnih bolesti

Ivana Kovačić 26. 07. 2024. u 06:45

KONZUMIRANjE pržene hrane povezano je sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, a rizik se povećava sa svakom dodatnom porcijom nedeljno, otkrila je nedavno završena metaanaliza.

Foto Shutterstock

Ovakva vrsta istraživanja, koja kombinuje rezultate nekoliko studija koje su se bavile srodnim istraživačkim hipotezama, otkrila je da postoji veza na relaciji pržena hrana-povećani rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih poremećaja, uključujući srčani i moždani udar.

Ova metaanaliza uporedila je rezultate 19 studija, od kojih se 17 odnosilo na glavne kardiovaskularne probleme, a šest studija istraživalo je sve oblike smrtnosti. Autori su otkrili da rizik raste sa svakom dodatnom nedeljnom porcijom teškom 114 grama i rezulati su objavljeni u međunarodnom kardiološkom časopisu Heart.

Generalno, zapadnjačka ishrana sadrži mnogo prerađenog mesa, zasićenih masti, rafiniranih šećera i ugljenih hidrata, a vrlo je siromašna voćem, povrćem, integralnim žitaricama i morskim plodovima. Ovakva vrsta ishrane smatra se faktorom rizika za gojaznost i dijabetes tipa 2.

U svojoj metaanalizi naučnici su se posebno osvrnuli na prženu hranu koja je zastupljena u zapadnjačkoj ishrani i na to kako ta hrana utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Pogledajte više