HRANA KAO ANTIHISTAMINIK: Uz ove namirnice ublažite alergije (JELOVNIK)

Ivana Kovačić 21. 07. 2024. u 07:00

PODACI Evropske akademije za alergologiju i kliničku imunologiju (EAACI), pokazuju da su alergije najrasprostranjenija hronična bolest na starom kontinentu.

Foto Shutterstock

Čak 20 odsto pacijenata ima težak oblik bolesti sa svakodnevnim strahom od napada astme, anafilaktičkog šoka ili smrti od alergijske reakcije. Iako postoje efikasni lekovi kojima alergija može da se drži pod kontrolom, mnogi bez većih doza ne uspevaju da savladaju napade. Ako ste skloni alergijskim reakcijama na hladnoću, znoj, kućnu hemiju ili životinjsku dlaku stručnjaci savetuju da povedete računa i o ishrani, jer i ona ima značajnu ulogu.

Postoje namirnice koje sadrže nizak procenat alergena. To su kiselo mleko, sitan sir, kačkavalj, kuvano ili dinstano goveđe meso, piletina, heljda, pirinač, ječam, kukuruzno i ovseno brašno. Od povrća to su kupus, brokoli, krastavac, spanać, mirođija, peršun, zelena salata, tikvice.

Maslinovo i suncokretovo ulje su takođe dobar izbor, a voće bi trebalo jesti po izboru, zavisno kakave tegobe uzrokuje i da li dovodi do ukrštene alergijske reakcije.

Foto: Printskrin Jutjub/Uradi Sama- Ideje za kreativce

Ponedeljak

doručak: projara sa rendanim tikvicama, kiselo mleko

ručak: čorba od brokolija, grašak sa piletinom, kupus salata

večera: pire od kukuruza šećerca i brokolija, belo pileće meso i krastavac

Foto: Shutterstock

Utorak

doručak: kaša od ovsenih pahuljica, jogurta i banane

ručak: čorba od povrća po izboru, goveđe ćufte u paradajz sosu, pire od krompira i karfiola, krastavac salata

večera: pirinčani rezanci, sos od spanaća i slanine

 

Privatna arhiva

Sreda

doručak: pogačice od heljde i kiselo mleko

ručak: čorba od pilećeg mesa, pohovane tikvice začinjene sa belim lukom, krastavac salata

večera: namaz od sitnog sira začinjen mirođijom i prepečen hleb

Foto: Shutterstock

Četvrtak

doručak: ovsene pahuljice sa kiselim mlekom, voćem po izboru i crnom čokoladom

ručak: čorba od brokolija, batak, pire od batat krompira, kupus salata

večera: mafini od leblebije i povrća, šargarepa isečena na štapiće

Foto: Printskrin Jutjub/ Moja mala kuhinja

Petak

doručak: palenta sa slaninom i semenkama susama, kiselo mleko

ručak: goveđa supa, boranija sa goveđim mesom, kupus salata

večera: pirinčani rezanci sa sosom od povrća

Foto: Free Images Pixabay

 

Subota

doručak: palačinke od heljdinog brašna, domaći džem od šljiva

ručak: čorba od tikvica, pileće meso na žaru, pirinač sa povrćem, šargarepa salata

večera: integralni hleb sa humusom i ćurećim prsima, kiselo mleko

Foto Shutterstock

 

Nedelja

doručak: projara sa tikvicama, kiselo mleko

ručak: pileća supa, letnja sarma od pirinča i junetine

večera: palačinke od heljde sa humusom i povrćem

Pogledajte više