ČUVAJTE SE TROVANJA I POKVARENE HRANE: Uz ovaj jelovnik lakše ćete prevazići kad vas zaboli stomak
STOMAČNI virus i trovanje hranom su gotovo uobičajeni kada su visoke spoljne temperature.
Oporavak i u jednom i u drugom slučaju podrazumeva hidrataciju i odgovarajući način ishrane. Simptomi ovih stanja kao što su dijareja, povraćanje, mučnina i ponekad povišena telesna temperatura trebalo bi da prođu za tri do četiri dana, u suprotnom, neophodna je pomoć lekara. Da bi obezbedili oporavak, ključan je pravilan izbor namirnica.
Hranu koju bi trebalo da jedete mora da bude blaga, da ne sadrži puno vlakana, a da je hranljiva. Preporučuju se banane, beli pirinač, pire od jabuka i tost od belog hleba. Drugog i trećeg dana možete da jedete kuvane žitarice, krekere, sok od jabuke i pečeni ili kuvani krompir. Dobar izbor je i supa iz kesice.
Izbegavajte mlečne proizvode, prerađenu i začinjenu hranu, svinjsko i teleće meso, sardine, sirovo povrće, luk, kukuruz, agrume, alkohol, kafu...
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik za oporavak kada se "pokvari" stomak:
Prvi dan
Doručak: dva prepečena tosta sa pireom od jabuka
Užina: šolja blagog čaja ili tanjir supe
Ručak: dve banane
Užina: šolja blagog čaja ili tanjir supe
Večera: pire od jabuka ili banana
Drugi dan
Doručak: ovsena kaša sa bananom
Užina: šolja blagog čaja ili tanjir supe
Ručak: beli pirinač, blago posoljen
Užina: šolja blagog čaja ili tanjir supe
Večera: pire od jabuka ili banana
Treći dan
Doručak: ovsena kaša sa bananom
Užina: šolja čaja ili tanjir supe
Ručak: bareni krompir
Užina: krekeri
Večera: banana
Četvrti dan
Doručak: dva prepečena tosta sa pireom od jabuka
Užina: banana
Ručak: pire krompir i tanjir bistre supe
Užina: banana
Večera: kuvana pšenica začinjena po ukusu
Peti dan
Doručak: kajgna od dva jajeta, tost hleb
Užina: ovsena kaša
Ručak: krompir-pire i parče barene piletine
Užina: banana
Večera: bareni pirinač sa barenim povrćem