BUDITE OPREZNI TOKOM LETA: Unosom ovih 10 namirnica pomozite svojoj koži da se zaštiti od sunca

I. K. 09. 07. 2024. u 07:00

UKOLIKO želite zdrav, preplanuli ten osim kremama kožu bi trebalo zaštiti i iznutra pravim odabirom namirnica. Hrana koja štiti kožu od sunca sadrži brojne hranljive materije, poput beta-karotena i likopena, koji mogu da budu od pomoći.

Foto Shutterstock

Osim unosa nutrijenata koji pomažu koži da zdravo potamni važan je i raspored dnevnih obroka. Naime, jedno američko istraživanje je pokazalo da enzim koji obnavlja kožu oštećenu UV zracima, ima dnevni ciklus proizvodnje, koji se vrlo lako može poremetiti ako jedemo u za to nepredviđenim delovima dana, kao što je, na primer, ponoć. Zato jedite u vreme kada je potrebno i ne zaboravite da pijete vodu.

Ovih 10 namirnica smatraju se najboljim za jelovnik koji kožu štiti od štetnih sunčevih zraka:

Foto S. M. Jovanović

Grožđe

Prema jednom istraživanju flavonoidi pronađeni u grožđu mogu sprečiti stvaranje reaktivnih vrsta kiseonika, odnosno razvoj slobodnih radikala kiseonika (ROS), koji se aktiviraju UV zracima i uzrokuju ćelijsku smrt. Zapravo ovi polifenoli inhibiraju UVB i UVA-inducirano stvaranje ROS-a, te inhibiraju štetna jedinjenja indukovana UVB i UVA zračenjem.

Foto: Profimedia

Crvena paprika

Jedna studija otkrila je da beta-karoten, biljni pigment koji se u telu pretvara u vitamin A, sprečava nastanak opekotina od sunca. Ovim istraživanjem takođe je utvrđeno da je za optimalnu zaštitu od sunčevih zraka potrebno najmanje 10 nedelja konzumirati hranu koja sadrži beta-karoten. Najbolji izvor ovog nutrijenta je crvena paprika.

Foto: Free Images Pixabay

Batat

Batat poseduje ozbiljna svojstva u borbi protiv oštećenja kože, zahvaljujući moćnom sadržaju beta-karotena. Samo jedna šolja kuvanog i pasiranog slatkog krompira sadrži oko 30 mikrograma ovog nutrijenta. Kada kuvate slatki krompir, dodajte malo maslinovog ulja. Zdrave nezasićene masti pomoći će telu da bolje apsorbuje vitamine rastvorljive u mastima, poput vitamina A, koji podmlađuje kožu.

Foto: Free Images Pixabay

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje takođe poseduje svojstva za zaštitu od sunca. Ono sadrži skvalen, jedinjenje koje ima antioksidativne moći i sprečava odumiranje ćelija kože nakon oksidativnog stresa, kao što je izlaganje kože suncu.

Foto Shutterstock

Suncokretove semenke

Suncokretove semenke bogate su vitaminom E, koji, prema određenim istraživanjima, dvostruko smanjuje rizik za razvoj tumora izazvanih UV oštećenjima. Možete ih jesti za užinu ili ih pomešati u salati.

 

Foto: Free Images Pixabay

Jagode

Zahvaljujući visokom antioksidativnom kapacitetu, a naročito sadržaju antocijanina i vitamina, jagode poseduju svojstva za zaštitu od štetnih uticaja UVA sunčevih zraka. Najbolje da ih jedete sveže.

Foto: Free images Pixabay

Avokado

Avokado je još jedna namirnica bogata vitaminom E, koji je neophodan za sprečavanje oštećenja uzrokovana sunčevim zracima, ali i za održavanje hidratacije kože.

 

Foto Shutterstock

Losos

Divlji losos bogat je omega 3 masnim kiselinama, koje su odlične za zdravlje srca. Osim toga, jedna britanska studija ustanovila je da ove masti jačaju imunitet kože koja je izložena sunčevoj svetlosti. Takođe ova ukusna riba bogata je astaksantinom, karotenoidom, koji smanjuje upale i ublažava opekotine od sunca, te sprečava nastanak ćelijskih oštećenja, koja mogu nastati delovanjem UV zraka.

 

Foto Pixabay free images

Trešnje

Trešnje su bogate polifenolima, koji štite od karcinoma, srčanih oboljenja, dijabetesa, osteoporoze i neurodegenerativnih bolesti, a pokazalo se da takođe sprečavaju oštećenja koja mogu biti izazvana UV zračenjem.

 

Foto Pixabay free images

Paradajz

Jedno istraživanje pokazalo je da paradajz, zahvaljujući velikoj količini likopena, sprečava pojavu crvenila kože izazvanog UV svetlošću. A rezultati su bili prilično impresivni: nakon samo 10 nedelja konzumiranja paste od paradajza, učesnici su primetili smanjenje eritema za 40 odsto u odnosu na grupu koja nije konzumirala paradajz

Pogledajte više