EPOHALNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA KRAGUJEVAČKIH LEKARA: Lek za dijabetes deluje i na ćelije tumora

Ivana Kovačić 04. 07. 2024. u 13:02

ISTRAŽIVANjE naučnika sa Fakulteta medicinskih nauka (FMN) Univerziteta u Kragujevcu pokazalo je da lek za dijabetes - metformin, može da promeni tumorske ćelije, što je revolucionarno otkriće u lečenju karcinoma.

Foto Shutterstock

Rad srpskih naučnika objavljen je u prestižnom časopisu International Journal od Molecular Sciences.

- Naš projekat je započeo proučavanjem osetljivosti obolelih od dijabetesa na razvoj maligniteta i analizom njihovog imunskog statusa. Potom smo prešli na ispitivanje efekata lekova koji bi mogli imati antitumorski učinak. Glavni deo našeg istraživanja obavljen je na animalnim modelima, ali planiramo da rezultate potvrdimo i u kliničkim ispitivanjima na ljudima - rekao je doc. dr Bojan Stojanović, autor ove studije.

Kako dodaje, njihova istraživanja metformina uključila su model karcinoma dojke, ali su istraživanje proširili i na animalni model karcinoma debelog creva. Preliminarni rezultati pokazuju da bi ovakav vid terapije mogao biti efikasan i u lečenju drugih vrsta karcinoma.

- Savremena medicina sve više se okreće tumor-specifičnim terapijama, koje za cilj imaju smanjenje neželjenih efekata konvencionalne terapije. Jedan od pristupa je jačanje imunog sistema pacijenata, što bi moglo rezultirati smanjenjem neželjenih efekata, a efikasniju eliminaciju maligniteta. Metformin ima potencijal da modifikuje imunski odgovor, pojačavajući sposobnost imunskog sistema da prepozna i uništi tumorske ćelije. Ova karakteristika metformina može biti ključna u razvijanju novih imunoterapijskih strategija, ne samo za karcinom dojke već i za druge tipove maligniteta, što naš rad čini značajnim doprinosom u borbi protiv karcinoma - ističe Stojanović.

Pogledajte više