POVEDITE RAČUNA ŠTA JEDETE: Za vrućinu samo sirovi i lagani obroci (JELOVNIK)

Ivana Kovačić 21. 06. 2024. u 07:00

VISOKE spoljne temperature donose brojne tegobe, čak i zdravima.

Foto Shutterstock

Zato organizam nikako ne bi trebalo da se opterećuje jakim, masnim i kaloričnim obrocima. Osim toga, ovaj period godine kada voća i povrća ima u izobilju, trebalo bi da se iskoristi da se jede što je moguće ćešće sirova, sveža hrana - pre svega žitarice, voće i povrće. Ovaj režim ishrane pomaže organizmu da se osveži, a pored toga može da dovede do željenog gubitka suvišnih kilograma.

Obroke možete da podelite na slane i slatke. Slani podrazumevaju povrće, a slatki voće. Ipak, da bi kalorijski i hranljivo bili bogatiji neophodne su i žitarice.Žitarice koje se najlakše pripremaju za jelo su ječam i ovas. Oko 200 do 300 grama žitarica se potopi uveče u vodi, tako da vode bude duplo više u posudi od žitarica, na sobnoj temperaturi. Ujutru se voda iscedi, a žitarice isperu u dve do tri vode, ostave da stoje u posudi vlažne i isceđene, i poklopljene poklopcem. Na taj način su spremne za konzumiranje.

Po pravilu slane obroke začinjavajte maslinovim uljem, a slatke medom. Idelano je i ako pre obroka popijete čašu do dve vode.

Foto: Shutterstock

Evo kako bi mogao da izgleda "sirovi" jelovnik za pet dana:

Ponedeljak

doručak: 4 supene kašike ječma, 2 supene kašike mlevenih oraha, maline po želji, 1 narendana jabuka

ručak: 4 supene kašike ječma, 2 supene kašike mlevenih oraha, 1 iseckani paradajz, 100 g narendanog kupusa, crnog i belog luka po želji , začini i maslinovo ulje po želji

užina: 3 oraha i 3 suve smokve

večera: ceđeni sok po želji

Foto Shutterstock

Utorak

doručak: 4 supene kašike ovsa, 2 supene kašike mlevenih oraha, 3 kruške iseckane

ručak: 4 supene kašike ovsa, 2 supene kašike mlevenih oraha, 1 iseckani krastavac, 1 iseckana paprika, crnog i belog luka po želji, začini i maslinovo ulje po želji

užina: 3 oraha i 5 suvih urmi

večera: dve banane ili ceđeni sok po želji

 

Foto Shutterstock

Sreda

doručak: 4 supene kašike ječma, 2 supene kašike mlevenih badema, 100 g suvog grožđa, 1 kruška, iseckana

ručak: 4 supene kašike ječma, 2 supene kašike mlevenih badema, 1 paradajz, iseckan, 100 g svežeg spanaća, iseckanog, crnog i belog luka po želji, začini i maslinovo ulje po želji

užina: 3 oraha i 30 g suvog grožđa

večera: tri kivija ili ceđeni sok po želji

Foto: Shutterstock

Četvrtak

doručak: 4 supene kašike ovsa, 2 supene kašike mlevenih oraha, 2 kivija, iseckana, 1 jabuka, izgnječena

ručak: 4 supene kašike ovsa, 2 supene kašike mlevenih oraha, 1 iseckani krastavac, 100 g narednanog kupusa, crnog i belog luka po želji, začini i maslinovo ulje po želji

užina: 3 oraha i 5 suvih urmi

večera: dve kruške ili ceđeni sok po želji

 

Foto: Free Images Pixabay

Petak

doručak: 4 supene kašike ječma, 2 supene kašike mlevenih oraha, izgnječena ili iseckana banana, bobičasto voće po želji

ručak: 4 supene kašike ovsa, 2 supene kašike mlevenih oraha, 1 paradajz, iseckan, 1 paprika, iseckana, crnog i belog luka po želji, začini i maslinovo ulje po želji

užina: 8 badema i 3 suve smokve

večera: 150 g malina zaslađenih medom

Pogledajte više