CINK ZA JAČI IMUNITET: Neophodne minerale i vitamine najzdravije je unositi ishranom - evo i kako (JELOVNIK)

Ivana Kovačić 12. 06. 2024. u 13:20

SVI vitamini i minerali imaju svoj značaj za očuvanje zdravlja i idelano je da se unose ishranom.

Foto Shutterstock

Međutim, posebu pažnju trebalo bi obratiti na one esencijalne, jer su oni od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje organizma i prevenciju bolesti.

Od minerala čiji nedostatak može da uzrokuje brojne probleme, jer je vrlo bitan, izdvaja se cink. Osim što podržava imuni sistem, cink je neophodan za aktivnost više od 300 enzima. Ovi enzimi pomažu u brojnim važnim aspektima zdravlja, kao što su zdravo varenje, funkcija nerva i metabolizma.

Foto Shutterstock

Cink je, takođe neophodan za zdravlje mozga. Prema pregledu objavljenom u Međunarodnom žurnalu molekularnih nauka, promene u ravnoteži cinka u mozgu mogu uticati na kognitivni pad koji je povezan sa starenjem, depresijom i Alchajmerovom bolesti. Ovaj mineral ima i antioksidativna svojstva, pa tako pomaže u smanjivanju štetnih efekata sunca na kožu i ceo organizam.

Iako je težak deficit cinka retka pojava, od njegovog nedostatka obično pate osobe koje redovno komzumiraju alkohol i cigarete. Zato bi one posebnu pažnju trebalo da posvete ishrani koja je bogata ovim esencijalnim mineralom.

Trpeza koja obiluje cinkom obuhvata meso, jaja, žitarice od celog zrna, mahunarke, semenke, orašasti plodovi, mlečni proizvodi, crna čokolada. Od povrća najbogatiji cinkom su krompir, brokoli i kelj.

Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik bogat cinkom:

Foto: Free Images Pixabay

Ponedeljak

doručak: kajgana od dva jaja sa mladim lukom i integralnim hlebom, šolja kefira

užina: maline

ručak: kuvani kelj sa govedinom i ostalim povrćem, pire krompir

užina: šaka oraha

večera: laneno seme sa jogurtom

Foto: Free Images Pixabay

Utorak

doručak: palenta sa sirom po izboru

užina: trešnje

ručak: pasulj i salata po želji, integralni hleb

užina: sveže ceđen sok od višanja i 10-tak badema

večera: riba na žaru sa prilogom od barenog brokolija, integralni hleb

Foto: Shutterstock

Sreda

doručak: sveža salata od paradajza, krastavca, mladog luka i mladog sira začinjena sa maslinovim uljem i dve kriške integralnog hleba

užina: trešnje

ručak: sočivo i salata po izboru

užina: maline

večera: krompirići pečeni u rerni sa salatom po želji

Foto: Profimedia

Četvrtak

doručak: mešavina pahuljica sa jogurtom i orašastim plodovima

užina: jabuka i 10-tak indijskih oraha

ručak: riba na žaru i zelena salata, kriška integralnog tosta

užina: banana

večera: kuvana pšenica začinjena po ukusu

Foto: Shutterstock

Petak

doručak: sardina sa mladim lukom i integralni hleb

užina: trešnje

ručak: bareni brokoli, riba na žaru i integralni hleb

užina: crna čokolada

večera: salata od povrća i tunjevine

BONUS VIDEO - POBEDILA NEIZLEČIVI OBLIK KARCINOMA: Rak je zarez, ne tačka | Nastasja Nedimović

Pogledajte više