CINK ZA JAČI IMUNITET: Neophodne minerale i vitamine najzdravije je unositi ishranom - evo i kako (JELOVNIK)
SVI vitamini i minerali imaju svoj značaj za očuvanje zdravlja i idelano je da se unose ishranom.
Međutim, posebu pažnju trebalo bi obratiti na one esencijalne, jer su oni od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje organizma i prevenciju bolesti.
Od minerala čiji nedostatak može da uzrokuje brojne probleme, jer je vrlo bitan, izdvaja se cink. Osim što podržava imuni sistem, cink je neophodan za aktivnost više od 300 enzima. Ovi enzimi pomažu u brojnim važnim aspektima zdravlja, kao što su zdravo varenje, funkcija nerva i metabolizma.
Cink je, takođe neophodan za zdravlje mozga. Prema pregledu objavljenom u Međunarodnom žurnalu molekularnih nauka, promene u ravnoteži cinka u mozgu mogu uticati na kognitivni pad koji je povezan sa starenjem, depresijom i Alchajmerovom bolesti. Ovaj mineral ima i antioksidativna svojstva, pa tako pomaže u smanjivanju štetnih efekata sunca na kožu i ceo organizam.
Iako je težak deficit cinka retka pojava, od njegovog nedostatka obično pate osobe koje redovno komzumiraju alkohol i cigarete. Zato bi one posebnu pažnju trebalo da posvete ishrani koja je bogata ovim esencijalnim mineralom.
Trpeza koja obiluje cinkom obuhvata meso, jaja, žitarice od celog zrna, mahunarke, semenke, orašasti plodovi, mlečni proizvodi, crna čokolada. Od povrća najbogatiji cinkom su krompir, brokoli i kelj.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik bogat cinkom:
Ponedeljak
doručak: kajgana od dva jaja sa mladim lukom i integralnim hlebom, šolja kefira
užina: maline
ručak: kuvani kelj sa govedinom i ostalim povrćem, pire krompir
užina: šaka oraha
večera: laneno seme sa jogurtom
Utorak
doručak: palenta sa sirom po izboru
užina: trešnje
ručak: pasulj i salata po želji, integralni hleb
užina: sveže ceđen sok od višanja i 10-tak badema
večera: riba na žaru sa prilogom od barenog brokolija, integralni hleb
Sreda
doručak: sveža salata od paradajza, krastavca, mladog luka i mladog sira začinjena sa maslinovim uljem i dve kriške integralnog hleba
užina: trešnje
ručak: sočivo i salata po izboru
užina: maline
večera: krompirići pečeni u rerni sa salatom po želji
Četvrtak
doručak: mešavina pahuljica sa jogurtom i orašastim plodovima
užina: jabuka i 10-tak indijskih oraha
ručak: riba na žaru i zelena salata, kriška integralnog tosta
užina: banana
večera: kuvana pšenica začinjena po ukusu
Petak
doručak: sardina sa mladim lukom i integralni hleb
užina: trešnje
ručak: bareni brokoli, riba na žaru i integralni hleb
užina: crna čokolada
večera: salata od povrća i tunjevine