ZDRAVLJE IZ TANJIRA: Jedite maline, smršajte i usporite starenje

I. K. 13. 06. 2024. u 07:15

MALINE su već stigle na pijace, pa bi trebalo iskoristiti sezonu ovog dragocenog voća koje višestruko pozitivno deluje na zdravlje.

Foto Shutterstock

Mnogo je poznatih lekovitih dejstava maline. Istovremeno ove bobice mogu da pomognu i u dijetalnim režimima ishrane, ali i da uspore starenje. Obiluje vitaminom C, vitaminima B grupe, manganom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom...

Dragocenost maline je i u tome što ima brojna antioksidativna jedinjenja, uključujući visok nivo kvercetina i elagične kiseline. Ova biljna jedinjenja pomažu ćelijama da se bore protiv oštećenja i oporavljaju ih od oksidativnog stresa koji je povezan sa većim rizikom od raka, dijabetesa, srčanih i drugih bolesti. U poređenju sa ostalim bobičastim voćem, maline imaju sličan sadržaj antioksidanata kao jagode, otprilike upola manje od kupina, i četvrtinu manje od borovnica.

Foto: Free Images Pixabay

Rezultati nekih studija rađenih na životinjama sugerišu da malina i njeni ekstrakti deluju protivupalno i antioksidativno, što može smanjiti rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes, gojaznost i rak. Jedno osmonedeljno istraživanje na gojaznim miševima sa dijabetesom pokazalo je da su oni koji su hranjeni liofilizovanom crvenom malinom pokazali manje znakova upale i oksidativnog stresa od druge kontrolne grupe.

Druga studija rađena na miševima otkrila je da elaginska kiselina, jedan od antioksidantnih sastojaka maline, može ne samo da spreči oksidativno oštećenje, već i da popravi stanje oštećene DNK.

List kod dijareje

AKTIVNI sastojci iz lista maline deluju na stezanje tkiva i ublažavanje proliva. Čaj od lista maline koristi se i za ispiranje kod blagih infekcija usne duplje. Kašičicu lista maline prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i pijte dva do tri puta dnevno po šolju

Takođe, miševi hranjeni smrznutom sušenom crvenom malinom uz hranu sa visokim udelom masti, imali su niži nivo šećera u krvi i poboljšanu rezistenciju na insulin od druge kontrolne grupe. Takođe, bilo je i manje pokazatelja bolesti jetre. Malina sadrži puno tanina (polifenolnih jedinjenja) koji regulišu rad enzima neophodnih za razgradnju skroba.

Pogledajte više