SNIŽAVAJU HOLESTEROL I SPUŠTAJU VISOK KRVNI PRITISAK: 10 namirnica za održavanje zdravlja krvnih sudova
Krvni sudovi pod povišenim pritiskom krvi zadebljaju, postaju neelastični, sužavaju se, te dolazi do neadekvatnog snabdevanja kiseonikom i hranljivim materijama vitalnih organa.
To može predstavljati veliki problem. I sam srčani mišić dobija ishranu preko krvnih sudova, njihovo suženje ili spazam poznato je kao angina pektoris, a njihovo zapušenje je infarkt srca. Ishod lošeg zdravlja i taloženja holesterola u organizam, može izazavati visoki krvni pritisak, a sa visokim krvnim pritiskom mogu nastati problemi sa posledicama smrtnog ishoda.
Zbog svog vitalnog uticaja na funkcionisanje organizma, važno je da vodimo računa o zdravlju krvnih sudova. Zato je važno voditi računa o ishrani, kako bi zdravlje krvnih sudova bilo dobro. U nastavku vam donosimo 10 namirnica koje vam mogu pomoću u očuvanju zdravlja krvnih sudova:
1. Avokado
Naučnici iz Meksika otkrili su da ljudi koji jedu avokado svaki dan tokom nedelju dana imaju u proseku smanjenje od 17 odsto u nivou lošeg holesterola u krvi. Komadići avokada se mogu iseći i staviti na sendvič, ili iseći na kockice i dodati u salate.
2. Proizvodi od celog zrna
Vlakna, koja se nalaze u integralnim žitaricama (hleb od celog zrna, smeđi pirinač, ovsena kaša i heljda), uklanjaju višak holesterola iz organizma.
3. Losos (ili druge ribe bogate omega-3 masnim kiselinama)
Masne ribe kao što su skuša, haringa, tunjevina i losos sadrže omega-3 masne kiseline. Konzumiranje masne ribe dva puta nedeljno smanjuje rizik od srčanih oboljenja, smanjuje upale i poboljšava metabolizam holesterola.
4. Špargle
Špargla je jedno od najboljih, prirodnih sredstava za čišćenje arterija – sadrži visok nivo folata, koji leči dugotrajna vaskularna upala i snižava krvni pritisak. Zbog toga se špargla smatra prirodnim lekom koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.
Špargle treba samo da kuvate par minuta u slanoj vodi, pa ih samo pokapajte rastopljenim puterom ili maslinovim uljem i poslužite kao prilog.
5. Nar
Nar sadrži mnoge fitokemikalije koje štite sluznicu arterija od upale i oštećenja. Sok od nara podstiče stvaranje azot-oksida u telu, koji širi krvne sudove i poboljšava kretanje krvi u sudovima.
6. Brokoli
Brokoli je bogat vitaminom K, koji je neophodan za jačanje kostiju i sprečavanje taloženja kalcijuma u plakovima holesterola. Pored toga, brokoli je bogat vlaknima, što normalizuje krvni pritisak i nivo holesterola. Brokoli jedite u supama i kao prilog. I što češće, to bolje.
7. Kurkuma
Začin kurkuma ima veoma snažno antiinflamatorno dejstvo jer sadrži kurkumin. Zapaljenje je glavni uzrok ateroskleroze i naknadnog očvršćavanja arterija. Kurkumin pomaže u smanjenju masnih naslaga u arterijama za čak 26%.
8. Japanska jabuka (kaki jabuka, persimon)
Istraživanja pokazuju da polifenoli, kojih u ovom voću ima u izobilju (persimoni sadrže duplo više vlakana i više antioksidanata od obične jabuke), mogu da smanje prianjanje holesterola na unutrašnje zidove krvnih sudova.
9. Brusnica
Istraživanja pokazuju da brusnice bogate kalijumom mogu pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola, a redovna ishrana ovih kiselih bobica može pomoći u smanjenju ukupnog rizika od srčanih bolesti za čak 40 odsto.
10. Spanać
Kalijum i folna kiselina koji se nalaze u spanaću pomažu u snižavanju krvnog pritiska, a prema nedavnim istraživanjima, jedna porcija spanaća dnevno može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja za 11 odsto.
(Stil)