JEDITE POVRĆE BOGATO CELULOZOM: Uz ovakvu ishranu zaboravićete na probleme sa stomakom (JELOVNIK)
NORMALNO pražnjenje creva podrazumeva da svakodnevno imamo stolicu, ali je sasvim u redu i ako se defekacija događa jedanput u dva do tri dana.
Zato se stanjem zatvora smatra izostanak stolice duže od tri dana. U tom slučaju neophodna je pomoć gastroenterologa. Ako se ispostavi da nemate neki poremećaj ili oboljenje koje je uzrokovalo neredovnost pražnjenja ključna mera za rešavanje zatvora je odgovarajući način života i ishrane.
Da biste uspešno prevazišli problem neredovne stolice važno je da povećate kretanje šetnjama i da izbegavate namirnice koje otvrdnjavaju stolicu.
Kada je o ishrani reč, važno je da unosite namirnice bogate celulozom kao i one koje sadrže kompleks vitamina B, a da izbegavate termički dugo obrađivanu hranu. Celuloza pojačava peristaltiku creva, dok je kompleks vitamina B značajan za održavanje tonusa i peristaltike creva. Od povrća prednost ima ono koje je bogato celulozom i skrobom, naročito koje se može jesti u sirovom stanju, kao salata, i leguminoze. Prednost bi trebalo dati i voću koje sadrži mnogo šećera i organskih kiselina i celuloze. Meso, jaja i mleko ne podstiču peristaltiku creva pa ih treba jesti samo u količinama koje su nepohodne da se spreči deficit belančevina životinjskog porekla.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik protiv zatvora za radnu nedelju:
Ponedeljak
doručak: dve kriške integralnog hleba sa paštetom od avokada, beleg pilećeg mesa i belog luka
užina: banana
ručak: makarone sa mladim spanaćem, čeri paradajzom, sirom i belim lukom
užina: tri koluta ananasa
večera: rižito sa tunjevinom i barenim brokolijem
Utorak
doručak: mešavina pahuljica sa kefirom i sitno iseckanim orašastim plodovima, kašičica meda
užina: trešnje
ručak: pohovani karfiol spremljen u rerni i riblji file po izboru, šopska salata
užina: dva koluta ananasa
večera: integralna testenina sa mlevenim orasima i šećerom
Sreda
doručak: sveža salata od paradajza, krastavca, mladog luka i mladog sira začinjena sa maslinovim uljem i dve kriške integralnog hleba
užina: trešnje
ručak: čorba sa mesom i povrćem, bareni pirinač i zelena salata
užina: banana
večera: projara sa povrćem i šunkom, šolja jogurta
Četvrtak
doručak: sutlijaš sa malo šećera i cimetom
užina: proteinski puding
ručak: riba na žaru i zelena salata, kriška integralnog tosta
užina: banana
večera: kuvana pšenica začinjena po ukusu
Petak
doručak: sardina sa mladim lukom i integralni hleb
užina: trešnje
ručak: bareni brokoli, riba na žaru i integralni hleb
užina: banana
večera: salata od povrća i tunjevine