JEDITE POVRĆE BOGATO CELULOZOM: Uz ovakvu ishranu zaboravićete na probleme sa stomakom (JELOVNIK)

I. K. 06. 06. 2024. u 07:30

NORMALNO pražnjenje creva podrazumeva da svakodnevno imamo stolicu, ali je sasvim u redu i ako se defekacija događa jedanput u dva do tri dana.

Foto Shutterstock

Zato se stanjem zatvora smatra izostanak stolice duže od tri dana. U tom slučaju neophodna je pomoć gastroenterologa. Ako se ispostavi da nemate neki poremećaj ili oboljenje koje je uzrokovalo neredovnost pražnjenja ključna mera za rešavanje zatvora je odgovarajući način života i ishrane.

Da biste uspešno prevazišli problem neredovne stolice važno je da povećate kretanje šetnjama i da izbegavate namirnice koje otvrdnjavaju stolicu.

Kada je o ishrani reč, važno je da unosite namirnice bogate celulozom kao i one koje sadrže kompleks vitamina B, a da izbegavate termički dugo obrađivanu hranu. Celuloza pojačava peristaltiku creva, dok je kompleks vitamina B značajan za održavanje tonusa i peristaltike creva. Od povrća prednost ima ono koje je bogato celulozom i skrobom, naročito koje se može jesti u sirovom stanju, kao salata, i leguminoze. Prednost bi trebalo dati i voću koje sadrži mnogo šećera i organskih kiselina i celuloze. Meso, jaja i mleko ne podstiču peristaltiku creva pa ih treba jesti samo u količinama koje su nepohodne da se spreči deficit belančevina životinjskog porekla.

Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik protiv zatvora za radnu nedelju:

Foto: Shutterstock

Ponedeljak

doručak: dve kriške integralnog hleba sa paštetom od avokada, beleg pilećeg mesa i belog luka

užina: banana

ručak: makarone sa mladim spanaćem, čeri paradajzom, sirom i belim lukom

užina: tri koluta ananasa

večera: rižito sa tunjevinom i barenim brokolijem

Foto Shutterstock

Utorak

doručak: mešavina pahuljica sa kefirom i sitno iseckanim orašastim plodovima, kašičica meda

užina: trešnje

ručak: pohovani karfiol spremljen u rerni i riblji file po izboru, šopska salata

užina: dva koluta ananasa

večera: integralna testenina sa mlevenim orasima i šećerom

 

Foto: Shutterstock

Sreda

doručak: sveža salata od paradajza, krastavca, mladog luka i mladog sira začinjena sa maslinovim uljem i dve kriške integralnog hleba

užina: trešnje

ručak: čorba sa mesom i povrćem, bareni pirinač i zelena salata

užina: banana

večera: projara sa povrćem i šunkom, šolja jogurta

 

Foto: Shutterstock

Četvrtak

doručak: sutlijaš sa malo šećera i cimetom

užina: proteinski puding

ručak: riba na žaru i zelena salata, kriška integralnog tosta

užina: banana

večera: kuvana pšenica začinjena po ukusu

Foto: Free Images Pixabay

Petak

doručak: sardina sa mladim lukom i integralni hleb

užina: trešnje

ručak: bareni brokoli, riba na žaru i integralni hleb

užina: banana

večera: salata od povrća i tunjevine

Pogledajte više