AKO NEMATE VREMENA DA SE HRANITE ZDRAVO: Ove suplemente obavezno uzimajte tokom letnjih meseci, ali pazite kada i kako

Ivana Kovačić 07. 06. 2024. u 07:15

DA biste sačuvali dobro zdravlje i tokom letnjih meseci, pogotovo ako se ne hranite raznovrsno, stručnjaci savetuju da uzimate vitamine A, E, cink, kao i kolagen.

Foto Shutterstock

Ipak, u tome biste morali da budete obazrivi jer neke od ovih supstanci imaju izraženu fotosenzitivnost, odnosno u sadejstvu sa sunčevim zracima mogu nepovoljno da deluju na organizam.

- Vitamini A i E zahvaljujući svojoj antioksidativnoj aktivnosti mogu da pomognu u zaštiti kože od oštećenja od sunca - kaže docent Vanja Todorović sa Katedre za bromatologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu. - Inače, osim pozitivnog dejstva na kožu, vitamin A pomaže u održavanju procesa vida i doprinosi zdravlju mekih tkiva. Vitamin E je kao i vitamin A rastvorljiv u mastima, što znači da može lako da prodre u membrane ćelija kože i tako pruži dodatnu zaštitu od sunca.

Docentkinja Todorović napominje da je uz adekvatan unos ovih vitamina neophodna i povećana spoljašnja nega kože odnosno upotreba krema sa visokim zaštitnim faktorom.

- U ovom slučaju važno je da se istakne da uzimanje vitamina A čiji povećan unos može da bude preporuka tokom letnjih meseci, ipak zahteva obazrivost jer usled njegove izražene fotosenzitivnosti, bilo da se koristi oralno ili topikalno, može da dođe do promene na koži.

Foto Shutterstock

Tokom leta, osim kože, sunce dehidrira i kosu i brzo može oštetiti njenu proteinsku strukturu, što znači da se kosa može mnogo lakše lomiti nego inače.

- Najbolji dodaci za hidrataciju kose treba da sadrže esencijalni mineral - cink, koji ima mnogostruku ulogu u organizmu - kaže naša sagovornica. - Samo neka od njih su da doprinosi održavanju normalne kose, kože, noktiju. Cink takođe ima antioksidativna svojstva i pomaže u smanjivanju štetnih efekata sunca na kožu i ceo organizam.

Oprezno sa vitaminom B6

KADA je reč o komleksu vitamina B, njihovo uzimanje prema rečima naše sagovornice, zahteva posebnu obazrivost tokom leta.

- Na primer, pokazano je da vitamin B6 izaziva povećanu osetljivost na UVA zračenje u kulturi ćelija. Iako ovakvi nalazi nisu potvrđeni in vivo (na ljudima), ovo istraživanje ukazuje na mogućnost da suplementacija vitaminom B6 može učiniti neke ljude podložnijim promenama na koži uzrokovanim izlaganjem UV zračenju.

Oštećenja od sunca mogu dovesti i do toga da koža izgubi svoj strukturni integritet i izgleda prerano ostarela, posebno usled prekomernog sunčanja.

- Do 80 odsto suve težine kože čini kolagen koji joj daje mladalački izgled - kaže docentkinja Todorović. - Da bi bio aktivan u dubljim slojevima kože, smatra se da kolagen treba oralno uneti, što tečni kolagen čini pogodnim dodatkom koji pomaže da nivo ovog proteina bude adekvatan i da koža izgleda sveže i tokom letnjih meseci. Istovremeno, vitamin C ima ključnu ulogu u stvaranju kolagena, što znači da i njegov povećan unos treba imati na umu tokom leta.

Pogledajte više