OSTEOPOROZA POGAĐA I MUŠKARCE: Ako imate više od 50 godine, obavezno proveravajte i zdravlje kostiju

Ivana Kovačić 28. 05. 2024. u 12:00

KADA kosti oslabe i postanu krhke i sklonije prelomu, nastupilo je stanje poznato kao osteoporoza.

Foto Shutterstock

Proces slabljenja kostiju generalno počinje nakon 50. godine, najčešće pogađa žene, ali se dešava i kod mušakaraca i mlađih osoba. Ipak, na sreću ovo oboljenje koje može da zada ozbiljne tegobe može se veoma uspešno prevenirati, ali i lečiti.

U intervjuu za "Novosti" dr Tatjana Živanović Radnić iz Instituta za reumatologiju kaže da je osteoporoza prepoznata kao značajan zdravstveni problem u Srbiji, jer je generalno češća u zemljama sa starim stanovništvom, a Srbija, kao i mnoge evropske nacije, ima demografsku sliku dominantno starijeg stanovništva:

Privatna arhiva

dr Tatjana Živanović Radnić

- Otprilike od 25. do 50. godine života gustina kostiju je stabilna sa jednakom brzinom formiranja i razgradnje kosti. Nakon 50. godine, razgradnja (resorpcija) kostiju nadmašuje formiranje kostiju i gubitak kosti se često ubrzava, posebno u vreme menopauze.

o Šta se dešava u šestoj deceniji?

- Metabolizam kostiju je dinamičan proces koji podrazumeva paralelno formiranja novog koštanog tkiva i razgradnju starog koštanog tkiva. Ravnoteža u ovim procesima je neophodna za održavanje čvrstoće kostiju, popravljanje mikrooštećenja i regulisanje nivoa kalcijuma u telu. Metabolizam kostiju je strogo regulisan različitim hormonima, uključujući paratiroidni hormon (PTH), kalcitonin, vitamin D i estrogen (kod žena). Ovi hormoni pomažu u održavanju homeostaze kalcijuma i koordinaciji ravnoteže između formiranja kostiju i resorpcije kostiju. Kada se ovaj proces naruši dolazi do smanjenja gustine i mase kostiju. Karakteriše ga kompromitovana snaga kostiju, što dovodi do povećanog rizika od preloma.

o Da li su svi stariji u riziku od osteoporoze?

- Osteoporoza obično pogađa starije osobe, posebno žene nakon menopauze, ali može se javiti i kod muškaraca. Faktori kao što su starost, pol, genetika, hormonske promene, nedostatak fizičke aktivnosti, nizak unos kalcijuma, pušenje i prekomerna konzumacija alkohola mogu povećati rizik od razvoja osteoporoze. Često se naziva "tiha bolest" jer napreduje bez simptoma sve dok ne dođe do preloma.

Kod dece kao posledica

o Kada muškarci i mlađe osobe obolevaju od osteporoze?

- Stariji muškarci su u opasnosti, pogotovo nakon 70. godine. Iako ređe, osteoporoza se može javiti kod mlađih zbog faktora kao što su hormonska neravnoteža, određeni lekovi, hronične bolesti, nepravilna ishran i način života. U retkim slučajevima, osteoporoza može da se javi čak i kod dece i adolescenata. Tada se uglavnom javlja kao posledica drugih hroničnih bolesti ili upotrebe određenih lekova koji utiču na kvalitet kostiju.

o Zašto su u slučaju osteoporoze najčešće pogođeni kuk i kičma?

- Osteoporoza može da utiče na različite kosti u telu, ali dve od najčešće pogođenih oblasti su kičma, odnosno pršljenovi i kuk. Osteoporoza u kičmi može da rezultira stanjem koje se naziva kompresivni prelomi pršljenova. Oni nastaju kada se oslabljeni pršljenovi slome usled pada ili normalnih svakodnevnih aktivnosti poput podizanja tereta ili nezgodnih pokreta. Kada je u kuku, povećava rizik od njegovog preloma, koji je ozbiljna komplikacija, potencijalno opasna po život, posebno kod starijih osoba.

o Kako sprečiti da ne dođe do osteoporoze?

- To podrazumeva pravovremene promene u načinu života koje imaju za cilj poboljšanje zdravlja kostiju, kao što je povećanje unosa kalcijuma i vitamina D, redovno vežbanje, prestanak pušenja, ograničavanje unosa alkohola. I ostale mere su važne, u zavisnosti od faktora rizika pojedinca i ukupnog zdravlja. Redovno praćenje gustine kostiju i kontrolisanje kod lekara, ali i praćenje preporuka i saveta lekara takođe su od suštinskog značaja za optimalan kvalitet koštanog tkiva i manji rizik od nastanka osteoporotičnih fraktura.

Foto: Shutterstock

o A šta je osteopenija?

- Osteopenija je stanje koje karakteriše mineralna gustina kostiju koja je niža od normalne, ali nije toliko niska da bi se klasifikovala kao osteoporoza. Smatra se najavom osteoporoze, što znači da je to faza u kojoj se gustina kostiju smanjuje, ali još ne u meri koja se vidi kod osteoporoze. Dakle, ljudi sa osteopenijom imaju kosti koje su slabije od proseka, ali nisu dovoljno slabe da se lako slome. Međutim, osteopenija povećava rizik od razvoja osteoporoze i preloma, posebno ako se ne preduzmu preventivne mere.

o Da li se osteoporoza osim usvajanja zdravih životnih navika leči i lekovima?

- Da, lečenje osteoporoze obično uključuje kombinaciju promena načina života, promena u ishrani i uvođenje lekova koji imaju za cilj usporavanje gubitka koštane mase, povećanje gustine kostiju i smanjenje rizika od preloma. Lekar zavisno do pacijenta do pacijenta propisuje različite lekove ili savetuje hormonsku terapiju ili njihovu kombinaciju.

o To znači da se terapija razlikuje?

- Odluke o lečenju treba da budu individualizovane na osnovu aktuelnog stanja koštanog tkiva, ali i faktora kao što su starost, pol, rizik od preloma, opšte zdravlje i tolerancija na lekove. Redovno praćenje gustine kostiju i odgovora na lečenje je važno za prilagođavanje plana lečenja po potrebi. Ukoliko je uvedena terapija, neophodne su redovne lekarske kontrole i striktno praćenje plana lečenja.

BONUS VIDEO - TOP PET SUPER LEKOVITIH BILjAKA: Momčilo Antonijević gost podkasta „Dr Novosti“


Pogledajte više