HRANOM PROTIV STRESA: Izaberite ove namirnice i pobedite menadžersku bolest (JELOVNIK)

Ivana Kovačić 28. 05. 2024. u 22:01

U STRUČNIM krugovima sve se češće govori o menadžerskoj bolesti, oboljenju koje je direktno uzrokovano dugotrajnom izloženošću stresu na poslu.

Foto Shutterstock

Ljudi koje pogađa često pate od "kratkog fitilja", nemogućnosti koncentracije, gubitka pažnje i fokusa, teško donose odluka, a fizičko zdravlje se narušava uključujući česte glavobolje, drhtanje ruku, zamućen vid, preskakanje srca ili njegov ubrzan rad, kao i povišen krvni pritisak.

Istraživanja pokazuju da u Evropi svaka treća zaposlena osoba pati od posledica dugotrajne izloženosti stresu. U Srbiji nema zvaničnih podataka. Stručnjaci upozoravaju da je menadžerska bolest tek prvi stadijum reakcije organizma na stres. Ukoliko se zanemari, može eskalirati u niz ozbiljnih oboljenja, čije je lečenje komplikovano i dugotrajno.

Jedna od prvih metoda lečenja ovog stanja je primena pravilne i uravnotežene ishrane koja ne opterećuje želudac, a time pozitivno i umirujuće deluje na nervni sistem i probavu.

Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik za one koji su izloženi stresu na poslu:

Foto: Shutterstock

Ponedeljak

doručak: puter kifla, šolja čaja od kamilice

užina: šopska salata

ručak: file oslića, bareni mladi krompir, integralni hleb i zelena salata

užina: desetak manjih jagoda sa šećerom

večera: šolja toplog mleka, kriška hleba sa puterom i medom

Foto: Shutterstock

 

Utorak

doručak: šolja čaja od kamilice, kifla sa domaćom paštetom

užina: tarator salata

ručak: rižoto od povrća i smeđeg pirinča

užina: šaka orašastih plodova

večera: integralna testenina sa mlevenim orasima i medom

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

doručak: prepečen tost sa šunkom i sirnim namazom, šolja čaja od kamilice

užina: teleća čorba

ručak: pileći file i salata od rukole i spanaća, kriška hleba, čaša belog vina

užina: banana

večera: projara i šolja toplog napitka po izboru

Foto Shutterstock

Četvrtak

doručak: šolja toplog mleka sa kašičicom meda i puter kifla

užina: šolja kamilice i šaka orašastih plodova

ručak: riblja čorba, bareni integralni pirinač i zelena salata

užina: banana

večera: supa iz kesice, kriška, mladog sira i prepečen hleb

 

Foto: Katarina Mihajlović

Petak

doručak: kaša do ovsenih pahuljica, kokos ljuspica, desetak badema, cele banane i jogurta

užina: šolja čaja od kamilice i jedan mafin

ručak: riba sa krompir salatom

užina: jagode

večera: salata od povrća i tunjevine, šolja čaja od kamilice

Pogledajte više