RUZMARIN I ĐUMBIR UMESTO SOLI: Sedam načina da zdravim namirnicama poboljšate ukus hrane (FOTO)
ODAVNO je poznato da previše soli u ishrani može da uzrokuje skok pritiska i da obolelima odmaže u regulaciji hipertenzije. Najnovija istraživanja pokazuju da je previše slane hrane pogubno i za imunitet.
U studiji Instituta za biomedicinu u Berlinu tim naučnika je ispitao metabolizam imunih ćelija koje su bile izložene visokim koncentracijama soli. Utvrdili su da so, jedinjenje koje se sastoji uglavnom od natrijum-hlorida, utiče na imunitet remeteći tzv. respiratorni lanac, uzrokujući da ćelije proizvode manje adenozin trifosfata (ATP) univerzalnog goriva koje pokreće ćelije, osigurava energiju za mišiće i regulaciju metabolizma. Dakle, ako visoki nivoi soli u telu uzrokuju slabiju proizvodnju ATP, to može da utiče na sazrevanje ćelija imuniteta i njihovu funkciju.
Ako se, pak, takav važan ćelijski mehanizam poremeti na duže vreme to može da ima jako negativan uticaj na imunitet u svakom smislu, počevši od zaštite od virusa i bakterija. Takođe, povećan je rizik od razvoja upalnih bolesti krvnih sudova i zglobova, kao i autoimunih bolesti.
Zato stručnjaci još jednom preporučuju da se dnevni unos soli svakako smanji na manje od šest grama. U tu gramažu svakako treba uračunati i so koja se skriva u prerađenim namirnicama.
Stručnjaci za ishranu savetuju da se so zameni zdravijim opcijama, jer to može da smanji učestalost hipertenzije i drugih poremećaja zdravlja. Ljudi koji su koristili zamenu za so imali su 40 odsto nižu verovatnoću da imaju hipertenziju u poređenju sa onima koji su koristili običnu so.
Evo koje namirnice mogu da poboljšaju ukus hrani, a nisu so:
Beli luk
Beli luk je oštar začin koji pojačava ukus bez povećanja sadržaja natrijuma. Možete smanjiti količinu soli i udvostručiti količinu belog luka u receptima za sosove od paradajza i marinade. Beli luk takođe daje odličan ukus supama i pomfritu. Ovo povrće ima i brojne zdravstvene prednosti. Studije pokazuju da jedinjenja belog luka mogu da ojačaju imunitet, snize krvni pritisak i unaprede zdravlje mozga.
Dimljena paprika
Pikantni ukus dimljene paprike prati tamnocrvena boja. Dodajte je u meso, variva i sosove. Ovaj začin ima i nekoliko zdravstvenih prednosti. Studije navode da jedinjenje paprike - kapsaicin, koje neke vrste paprike čine ljutim, može zaustaviti rast ćelija raka.
Ruzmarin
Ruzmarin je popularna biljka koja se često koristi kao dodatak uljima za umakanje. Razmislite o dodavanju svežeg ili sušenog ruzmarina u supe, variva i pečenje, kao i pečeno povrće, prelive, sosove i hleb.
Mleveni crni biber
So i biber su klasičan kulinarski duo. Ipak, ako želite da smanjite količinu soli, jednostavno posegnite za mlinom za biber. Crni biber je dobar dodatak, oštar začin koji pojačava ukus bez povećanja soli supama, pečenom mesu, testeninama i drugim slanim jelima. Osim toga, crni biber može smanjiti upalu koja je povezana sa hroničnim bolestima kao što su bolesti srca i rak. Takođe, možete probati i beli biber ili mešavine bibera u zrnu.
Osušeni luk ili luk u prahu
Poput bibera, luk je oštar začin koji pojačava ukus bez upotrebe soli. Pored belog luka, crni luk nudi pojačanje ukusa skoro svakom ukusnom receptu. Konkretno, sušeni luk ili crni luk u prahu su moćniji od svežeg luka i mogu zameniti so u pomfritu, supama, čorbama, umacima i salatama.
Đumbir
Svojim oštrim, ljutkastim ukusom, đumbir može zameniti so u mnogim jelima. Možete mešati sveže seckani koren đumbira ili sušeni đumbir u pomfrit, sosove, marinade, napitke i supe. Štaviše, ovaj koren se vekovima koristio u medicinske svrhe. Ima antiinflamatorne efekte i može, između ostalog, pomoći kod bolova u mišićima.
Balzamiko sirće
Balzamiko sirće ima oštar, kiselkast ukus sa primesama slatkoće. Takođe, ističe prirodne ukuse hrane, minimizirajući potrebu za solju. Koristite balzamiko sirće u prelivima za salate, supe, variva i marinade za meso i ribu. Ako ga kuvate u loncu na laganoj vatri, dobijate još ukusniji sirup koji možete preliti preko svežeg paradajza.