(JELOVNIK) Hranom pobedite bol u zglobovima
HRONIČAN bol u zglobovima, kao i njihova ukočenost za većinu su neminovan pratilac starenja, a pre svega za one koji imaju dijagnozu reumtoidni artritis. Bilo da ovi simptomi nastaju kao posledica degenerativnih promena na zglobovima ili kao posledica reumatoidnog artritisa, od velike pomoći za njihovo uklanjanje ili ublažavanje je način ishrane.
Ukoliko kuburite sa zglobovima ključno je da ishranom unosite omega 3 masne kiseline, jer one jačaju zglobove i deluju protivupalno. To praktično znači da jelovnik treba da obogatite ribom (losos, skuša, sardina), orasima, lanenim semenom... Istraživanja pokazuju da su pacijenti sa reumatoidnim artritisom koji su konzumirali dovoljne količine omega 3 kiselina, pa čak i putem ribljeg ulja, uspeli su da smanje jutarnju ukočenost i osetljivost zglobova.
Za zdrave zglobove važni su i integralni pirinač, hleb od celog zrna, ovsena kaša - namirnice bogate antioksidansima, fitinskom kiselinom, vitaminima E i selenom, za koje se tvrdi da pomažu kod upalnih procesa. Istovremeno važne su i dovoljne količine voća i povrća radi unosa, pre svih, vitamina A i C.
Ključna stvar u jelovniku koji prija zglobovima je izbegavanje rafinisanog šećera.
Evo kako bi mogao da izgleda nedeljni jelovnik koji će pomoći da umanjite tegobe u zglobovima:
Ponedeljak
doručak: ovsene pahuljice sa nemasnim jogurtom, suvim voćem po izboru i nekoliko badema
užina: šaka oraha
ručak: file lososa, bareni mladi krompir, integralni hleb i zelena salata
užina: banana
večera: šolja jogurta sa kašikom sveže mlevenog lanenog semena
Utorak
doručak: palenta s nemasnim sirom ili jogurtom
užina: jagode
ručak: skuša na žaru sa barenim karfiolom, mladim lukom i integralnim hlebom
užina: šaka oraha
večera: integralna testenina sa mlevenim orasima i medom
Sreda
doručak: omlet od dva jaja i mladog luka, nemasni jogurt, integralni tost
užina: jagode
ručak: pileća supa, rižoto od integralnog pirinča i pečuraka, salata po izboru
užina: šaka sušenog voća
večera: sardina, kriška integralnog tosta, salata od rotkivca, mladog luka i nemasne pavlake
Četvrtak
doručak: dva barena jaja, tarotor salata i kriška integralnog hleba
užina: jabuka
ručak: riblja čorba, bareni integralni pirinač i zelena salata
užina: banana
večera: riba na žaru i zelena salata, kriška integralnog tosta
Petak
doručak: sardina sa mladim lukom i integralni hleb
užina: sveže mleveno laneno seme sa jogurtom
ručak: plava riba sa krompir salatom
užina: jagode
večera: salata od povrća i tunjevine