(JELOVNIK) Hranom pobedite bol u zglobovima

Ivana Kovačić 20. 05. 2024. u 07:00

HRONIČAN bol u zglobovima, kao i njihova ukočenost za većinu su neminovan pratilac starenja, a pre svega za one koji imaju dijagnozu reumtoidni artritis. Bilo da ovi simptomi nastaju kao posledica degenerativnih promena na zglobovima ili kao posledica reumatoidnog artritisa, od velike pomoći za njihovo uklanjanje ili ublažavanje je način ishrane.

Foto Shutterstock

Ukoliko kuburite sa zglobovima ključno je da ishranom unosite omega 3 masne kiseline, jer one jačaju zglobove i deluju protivupalno. To praktično znači da jelovnik treba da obogatite ribom (losos, skuša, sardina), orasima, lanenim semenom... Istraživanja pokazuju da su pacijenti sa reumatoidnim artritisom koji su konzumirali dovoljne količine omega 3 kiselina, pa čak i putem ribljeg ulja, uspeli su da smanje jutarnju ukočenost i osetljivost zglobova.

Za zdrave zglobove važni su i integralni pirinač, hleb od celog zrna, ovsena kaša - namirnice bogate antioksidansima, fitinskom kiselinom, vitaminima E i selenom, za koje se tvrdi da pomažu kod upalnih procesa. Istovremeno važne su i dovoljne količine voća i povrća radi unosa, pre svih, vitamina A i C.

Ključna stvar u jelovniku koji prija zglobovima je izbegavanje rafinisanog šećera.

Evo kako bi mogao da izgleda nedeljni jelovnik koji će pomoći da umanjite tegobe u zglobovima:

Ponedeljak

doručak: ovsene pahuljice sa nemasnim jogurtom, suvim voćem po izboru i nekoliko badema

užina: šaka oraha

ručak: file lososa, bareni mladi krompir, integralni hleb i zelena salata

užina: banana

večera: šolja jogurta sa kašikom sveže mlevenog lanenog semena

Utorak

doručak: palenta s nemasnim sirom ili jogurtom

užina: jagode

ručak: skuša na žaru sa barenim karfiolom, mladim lukom i integralnim hlebom

užina: šaka oraha

večera: integralna testenina sa mlevenim orasima i medom

Sreda

doručak: omlet od dva jaja i mladog luka, nemasni jogurt, integralni tost

užina: jagode

ručak: pileća supa, rižoto od integralnog pirinča i pečuraka, salata po izboru

užina: šaka sušenog voća

večera: sardina, kriška integralnog tosta, salata od rotkivca, mladog luka i nemasne pavlake

Četvrtak

doručak: dva barena jaja, tarotor salata i kriška integralnog hleba

užina: jabuka

ručak: riblja čorba, bareni integralni pirinač i zelena salata

užina: banana

večera: riba na žaru i zelena salata, kriška integralnog tosta

Petak

doručak: sardina sa mladim lukom i integralni hleb

užina: sveže mleveno laneno seme sa jogurtom

ručak: plava riba sa krompir salatom

užina: jagode

večera: salata od povrća i tunjevine

Pogledajte više