UKOLIKO IMATE PROBLEM SA ATEROSKLEROZOM: Uz adekvatnu ishranu sprečite ili ublažite problem začepljenja krvnih sudova (JELOVNIK)

Ivana Kovačić 08. 05. 2024. u 07:15

UKOLIKO patite od ateroskleroze i redovno morate da idete na kontrole i pratite prohodnost krvnih sudova, veoma je bitno da usvojite određene navike u ishrani koje će da smanje progresiju ovog oboljenja.

Foto Shutterstock

Isti savet važi i za one čiji roditelji su bolovali od začepljenih krvnih sudova, jer dokazano je da uz dobru prevenciju genetska predispozicija ne mora da se ispolji.

Ateroskleroza koja nije pod kontrolom sa razlogom se naziva tihi ubica. Ona simptome daje tek u poodmaklom stadijumu, a statistika pokazuje da je upravo ona odgovorna za čak 80 odsto svih infarkta srca i mozga.

Bolest zapušenih arterija je treće najmasovnije oboljenje u svetu, odmah iza virusnih bolesti gornjih disajnih puteva i parodontopatije. Ateroskleroza je kombinacija promena na unutrašnjem zidu arterija koja se sastoji od nakupljanja masnoća, delova mrtvih ćelija, raznih produkata krvi i kalcijuma u vidu naslaga i žarišta na unutrašnjem zidu arterija.

Naziv ateroskleroza potiče od grčke reči athero - kašasto i reči skleroze - tvrdo. Proces počinje rano u detinjstvu, dugo se razvija bez simptoma, povećava se sa uzrastom i od 50. godine postaje ozbiljna pretnja.

Foto: Jutjub printskrin

Jelovnik koji usporava pogoršanje ateroskleroze zasniva se na konzumiranju nemasne hrane i namirnica biljnog porekla. Svakodnevno bi trebalo da se jedu mahunarke, voće, povrće i žitarice u neograničenim količinama, dok povremeno treba unositi obrano mleko, nemasni jogurt, nemasni sir, nemasnu pavlaku, češće jesti belanca, ponekad i žumance, kao i ribu i piletinu.

Potrebno je da se izbegavaju masna mesa, ulje, masline, koštunjavi plodovi, semenke, šećer i alkohol.

 

Foto Shutterstock

Prvi dan

doručak: mešavina pahuljica sa nemasnim jogurtom i suvim voćem po izboru

užina: jabuka

ručak: pečeni krompir u ljusci sa namazom od nemasnog sira i spanaća, zelena salata

užina: banana

večera: prepečeni integralni tost, salata od paradajza i bosiljka

Foto: Shutterstock

Drugi dan

doručak: palenta s nemasnim sirom ili jogurtom

užina: kruška

ručak: ćuftice od povrća, integralni hleb, salata po izboru

užina: šaka sušenog voća

večera: integralna testenina, sos od povrća

 

Foto: Free Images Pixabay

Treći dan

doručak: omlet od tri belanceta i mladog luka, nemasni jogurt, integralni tost

užina: dve mandarine

ručak: pileća supa, rižoto od integralnog pirinča i pečuraka, salata po izboru

užina: šaka sušenog voća

večera: piletina na žaru, kriška integralnog tosta, salata od rotkivca, mladog luka i nemasne pavlake

Foto: Shutterstock

Četvrti dan

doručak: mešavina pahuljica sa nemasnim jogurtom i suvim voćem po izboru

užina: jabuka

ručak: riblja čorba, bareni integrlani pirinač i zelena salata

užina: banana

večera: riba na žaru i zelena salata, kriška integrlanog tosta

Foto: Shutterstock

Peti dan

doručak: palenta s nemasnim sirom ili jogurtom

užina: dve mandarine

ručak: boranija sa pilećim mesom, kriška integralnog tosta

užina: kruška

večera: salata od povrća i tunjevine

Pogledajte više