DOBRA CRVENA FLORA, ZDRAVIJE I SRCE: Veza mikrobioma i kardiovaskularnih bolesti
MIKROBIOM creva može da ima značajan uticaj na zdravlje srca, rekao je dr Cheng-Han Chen, interventni kardiolog i medicinski direktor Structural Heart Program u MemorialCare Saddleback Medical Center u Laguna Hilsu, Kalifornija.
On je istakao da je sve više i više istraživanja u kojima se navodi da postoji veza između sastava nečije crevne flore ili mikrobioma. Postoji veza između tipa, distribucije i relativnog sastava crevnih bakterija koje neko ima i povezanosti sa njihovim faktorima rizika za srčana oboljenja - što uključuje visok krvni pritisak, visok holesterol i gojaznost.
Prethodna istraživanja povezala su neuravnoteženi mikrobiom creva sa povećanim rizikom za nekoliko kardiovaskularnih bolesti, uključujući koronarnu bolest srca, srčanu insuficijenciju, moždani udar, srčani udar, hipertenziju i aterosklerozu.
Drugi način na koji mikrobiom creva može potencijalno imati štetne efekte na srce je proizvodnja trimetilamin-N-oksida (TMAO).
- Kada se crevni mikrobi hrane holinom - koji se nalazi u crvenom mesu, živini, jajima i određenim ribama - oni proizvode trimetilamin (TMA), koji se apsorbuje u telo i odlazi u jetru gde se menja u TMAO - objasnio je dr John P. Higgins, sportski kardiolog na McGovern Medical School na The University of Texas Health Science Center u Hjustonu.
TMAO je loš jer je povezan sa holesterolom i plakom koji sužava arterije u važnim krvnim sudovima u telu, posebno koronarnim arterijama koje snabdevaju srce krvlju. Tako da su ljudi sa visokim nivoom TMAO izloženi povećanom riziku od srčanog ili moždanog udara.