MALAKSALOST I MANJAK ENERGIJE ZBOG ANEMIJE: Evo kako da nadoknadite nedostatak gvožđa (JELOVNIK)
STALNI osećaj malaksalosti i manjka energije, neretko, pogotovo kod žena, može da bude uzrokovan anemijom usled nedostatka gvožđa.
Zato bi na unos ovog vitalnog minerala, važnog za pravilno funkcionisanje organizma, posebnu pažnju trebalo da obrate žene koje imaju povećano menstrualno krvarenje, kao i vegetarijanci koji ne jedu meso, maratonci zbog razgradnje crvenih krvnih zrnaca tokom trčanja, takmičari u sportovima izdržljivosti, oni koji se pojačano znoje, kao i deca koja brzo izrastu i razviju se.
Postoji mnogo vrsta anemije, ali najčešći tip je ona koja nastaje zbog nedostatka gvožđa. Crvena krvna zrnca sadrže protein koji se zove hemoglobin. Hemoglobin je pun gvožđa. Bez dovoljno gvožđa, telo ne može da proizvede hemoglobin koji je potreban da stvori dovoljno crvenih krvnih zrnaca za isporuku krvi bogate kiseonikom u telo, što stvara osećaj iscrpljenosti i umora.
Zato je prva linija borbe u lečenju anemije odgovarajuća ishrana. Pri tome bi trebalo da se zna da postoje dve vrste gvožđa u hrani - hem gvožđe i nehem gvožđe. Hem gvožđe se nalazi u mesu, živini i morskim plodovima. Nehemsko gvožđe se nalazi u biljnoj hrani i hrani obogaćenoj gvožđem. Ljudski organizam lakše apsorbuje hem gvožđe.
Namirnice koje su bogate gvožđem su lisnato zeleno povrće, jaja, meso, živina, riba, džigerica, plodovi mora, mahunarke, orašasti plodovi. Da bi organizam što bolje apsorbovao gvožđe iz hrane ne bi trebalo istovremeno jesti namirnice koje su bogate gvožđem i kalcijumom. Jer, kalcijum se može vezati sa gvožđem i time smanjuje njegovu apsorpciju. To praktično znači da ne kombinujete mlečne proizvode i meso i lisnato zeleno povrće.
Evo kako izgleda jelovnik koji obiluje gvožđem:
Ponedeljak
Doručak: sendvič sa domaćom ribljom paštetom, zelenom salatom i čašom limunade zaslađene medom
Užina: šaka orašastih plodova
Ručak: meso po izboru uz sezonsku salatu
Večera: salata od svežeg kelja, jabuka, sitno seckanih badema, nara i pilećeg belog mesa na žaru, začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom
Utorak
Doručak: dva barena jajeta, rotkvice i kriška integralnog hleba
Užina: šaka indijskog oraha
Ručak: sočivo sa zelenom salatom ili mladim lukom
Večera: riba, bareni krompir i salata od rukole
Sreda
Doručak: mešavina pahuljica sa jogurtom i suvim i orašastim plodovima
Užina: voće po izboru
Ručak: džigerica dinstana sa crnim lukom i jabukama, integralni hleb, zelena salata
Večera: intergalni hleb sa namazom od domaćeg humusa, sezonska salata
Četvrtak
Doručak: omlet od dva jajeta, zelena salata i hleb
Užina: crna čokolada
Ručak: boranija sa pilećim mesom i zelena salata
Večera: projara sa šunkom i rotkvice
Petak
Doručak: dva barena jajeta, hleb, šolja kefira i sveža crvena paprika
Užina: šaka oraha
Ručak: file od oslića i salata od barenog karfiola začinjena belim lukom, sirćetom i maslinovim uljem
Večera: parče mesa po izboru i salata od svežeg kelja, jabuka, badema i nara začinjena po ukusu