KOJE PROBLEME IZAZIVA KRONOVA BOLEST: Da bi vam creva dobro radila, morate u ishranu ubaciti ovih 5 stvari
KRONOVA bolest i ulcerozni kolitis spadaju u grupu inflamatornih bolesti creva. Simptomi uključuju zapaljenje creva, krvarenje, nadimanje i bol u stomaku, kao i čestu labavu i krvavu stolicu.
Ulcerozni kolitis se razvija u sluzokoži debelog creva, a čirevi kod Kronove bolesti mogu se razviti bilo gde u digestivnom traktu i čak se proširiti izvan crevne sluznice u sloj mišića ispod. Pacijenti sa inflamatornim oboljenjima su u opasnosti od nedostatka važnih supstanci.
Kao rezultat toga, organizam nije u stanju da hranljive materije prebaci u krvotok do kraja i kako treba.
U slučaju ovih bolesti, hronična upala izaziva strukturne promene u tankom crevu, a mogućnost želuca da apsorbuje hranu je poremećena, što ugrožava nedostatak supstanci potrebnih telu.
Supstance koje fale ljudima sa Kronovom bolešću:
1. Gvožđe
Ljudi koji boluju od Kronove bolesti, susreću se sa gubitkom gvožđa u organizmu. Usled problema sa stolicom, obnavljanje količine gvožđa u organizmu može biti težak zadatak.
2. Vitamin B12
Nedostatak vitamina B12 javlja se u slučaju gubitka krvi i slabe mogućnosti da ga telo prihvati. Pošto se vitamin B12 apsorbuje u ileumu (najniži deo creva), pacijenti sa potpunim ili delimičnim hirurškim uklanjanjem su u najvećem riziku za nedostatak ovog jedinjenja. Uzimanje ovog vitamina je najbolje tako što ćete ga staviti ispod jezika.
3. Vitamin D
Kronova bolest se ređe primećuje kod dece nego kod odraslih. Vitamin D i gvožđe se smatraju tipičnim nedostacima u ishrani kod dece sa ovom vrstom bolesti. Visok nivo vitamina D je zaštitni faktor. To je zato jer se stvara zaštitni efekat koji umiruje tegobe i maskira ih.
4. Folna kiselina
Kronova bolest i ulcerozni kolitis dovodi do male apsorpcije folne kiseline. Veoma je važno obnoviti u ogranizmu ovu kiselinu, jer se koriste za povećanje koncentracije esencijalnih jedinjenja i sprečavanje drugih patologija kod ljudi sa ovakvom vrstom bolesti.
5. Vitamin K
Vitamin K je važan za normalno taloženje kalcijuma u koštanom tkivu i za zgrušavanje krvi. Vitamin K proizvode crevne bakterije, a sa pogoršanjem digestivne bolesti, dolazi do čestih pražnjenja creva. Prema tome, dolazi do gubitka mikrobiote i utiču na nivo vitamina K.