BRZO MRŠAVLJENJE UZ KETO DIJETU: Što više vlakana, što manje ugljenih hidrata

Бојана Јовановић 12. 04. 2024. u 07:30

TAČNO sto tri godine stara, keto dijeta nastala je kada je endokrinolog dr Henri Gejlin na godišnjem zasedanju Američke zdravstvene asocijacije istakao zapažanja o pozitivnom uticaju terapeutskog posta na epileptične napade.

Foto Shutterstock

Od tada, ovu dijetu ljudi mahom koriste iz drugog razloga, da bi smršali, jer važi za jednu od efikasnijih metoda kojom se veoma brzo gube suvišni kilogrami.

Tačno sto tri godine stara, keto dijeta nastala je kada je endokrinolog dr Henri Gejlin na godišnjem zasedanju Američke zdravstvene asocijacije istakao zapažanja o pozitivnom uticaju terapeutskog posta na epileptične napade. Od tada, ovu dijetu ljudi mahom koriste iz drugog razloga, da bi smršali, jer važi za jednu od efikasnijih metoda kojom se veoma brzo gube suvišni kilogrami. Bazira se na minimalnom unosu ugljenih hidrata, zbog čega se organizam vremenom preorijentiše na korišćenje masti da bi funkcionisao. Ako u telo unosimo minimalne količine šećera, odnosno glukoze koja se nalazi u ugljenim hidratima, masti u jetri prelaze u eneretske molekule ketone, pa otuda ime dijeti.

Foto: Shutterstock

Ovakav režim ishrane pomaže u lečenju dijabetesa, poboljšava mentalne sposobnosti, ublažava tegobe digestivnog trakta, akne, smanjuje posledice Alchajmerove bolesti, migrene, LDL holesterol pa i visok pritisak, povećavajući priliv energije i proređujući epileptične napade. Takođe, rešava probleme sa nadutošću i gasovima, a istovremeno obuzdava apetit.

S druge strane, trudnice bi trebalo da izbegavaju ovu dijetu, a oni koji imaju probleme sa hipertenzijom da kontrolišu pritisak tokom ovog režima ishrane, jer se lako može desiti da se brzo vrati u normalu, pa će im redovna terapija lekovima smetati. Mogu se javiti i grčevi u mišićima, opstipacija, "keto grip" (blaga glavobolja, vrtoglavica, nedostatak koncentracije i motivacije i zamor, koji nestaju nakon nedelju dana), neprijatan zadah i blaga dehidracija. Znajući sve ovo, simtome možete ublažiti i otkloniti čim ih primetite.

Osnovni postulati keto dijete mogu vam postati i način ishrane do kraja života, ali samo ukoliko se ne bavite težim fizičkim poslovima ili sportovima.

Foto Shutterstock

Kako da je sprovodite? Najpre izbacite iz ishrane sve šećere i prerađene proizvode bogate ugljenim hidratima, a umesto njih jedite sirovu ili što manje termički obrađenu hranu, iz koje bi trebalo dnevno da unosite 20 g svarljivih ugljenih hidrata i što više vlakana. Proteina bi trebalo da unosite 1,5 g po kilogramu telesne mase, nikako manje, da ne bi došlo do gubitka mišićne mase.

Masti dodajte po potrebi, u odnosu na to koliko ste smanjili unos ugljenih hidrata. Tako na izgubljenih 180 g ugljenih hidrata dodajte 90 g masti. Nemojte da užinate osim ako stvarno ne osetite glad, a i tada pojedite šaku orašastih plodova. Spavajte najmanje sedam sati, jer sve manje od toga dovodi do podizanje nivoa šećera u krvi i usporava proces mršavljenja.

Iz ishrane izbacite: sve vrste žitarica, slatkiše, grickalice, alkohol, kečap, majonez, mleko, jogurt, sokove, mesne prerađevine, mahunarke, korenasto povrće, brašno. Umesto toga jedite: jaja, orašaste plodove, avokado, bobičasto voće, različite semenke, zeleno lisnato povrće, pačetinu, piletinu, ćuretinu, ovčetinu, jagnjetinu, junetinu, slaninu, sve vrste ribe, neprerađene sireve, hladno ceđeno maslinovo ulje, laneno, kokosovo i ulje od koštica grožđa, suve biljne začine. Uzimajte suplemente sa dobrim odnosom elektrolita, jer može biti narušen dijetom, a od napitaka konzumirajte vodu, čašu crnog vina dnevno (po želji, naravno), čaj i kafu (ali bez šećera).

Foto Shutterstock

Plan ishrane po danima možete da pronađete na internetu, jer je ova dijeta neverovatno popularna u poslednje vreme, a mi vam predlažemo jelovnik za jedan dan u nedelji: za doručak napravite omlet sa jajima i spanaćem, ručajte morske plodove sa avokadom, začinjene maslinovim uljem, a za večeru pripremite pravi mali gurmanski užitak: jagnjetinu sa keljom, parmezanom i zelenom salatom.

Pogledajte više