VIŠE VLAKANA I PROTEINA: Uz ove namirnice bićete zdravi i dugovečni i posle 65 godine (JELOVNIK)
SA STARENjEM se osim tela i duha intenzivno menja i način ishrane.
Hronična oboljenja za mnoge starije od 65 godina zahtevaju ustručavanje od određenih namirnica, a uz to u starosti apetit postepeno slabi. Zato u starosti lako može da dođe do nedostatka važnih hranljivih materija i do pothranjenosti. Da biste izbegli zamke koje nosi treće doba po pitanju nutritivnih potreba, važno je da znate šta savetuju stručnjaci za ishranu.
Oni ističu da je za starije od 65 godina ključna hrana bogata vlaknima, naročito povrće. Vlakna se ne vare u potpunosti, već se kreću po crevima i skupljaju "zalutale" masti i šećere. Pritom, hrane zdrave bakterije u digestivnom sistemu i podstiču redovno pražnjenje creva.
Ishrana sa dovoljno vlakana može da pomogne i u smanjenju rizika od bolesti srca i dijabetesa tipa 2, a istovremeno trpeza koja obiluje povrćem sprečava da organizam dehidrira. U ishrani u trećem životnom dobu bitan je i unos celovith žitarica, mahunarki, orašastih plodova, kao i semenke.
Važan element ishrane posle 65. je i unos proteina. Nutricionisti objašnjavaju da su proteini građevinski blokovi za mišiće, enzime i važne hormone u organizmu. Što je veoma važno jer protini omogućavaju održavanje mišićne mase i snage, kao i zdravlja kostiju i imuniteta.
Evo kako bi mogao da izgleda petodnevni jelovnik za osobe starije od 65 godina:
Ponedeljak
doručak: integralna kifla sa namazom od humusa, pečenicom, i grčkim jogurtom
užina: šaka badema
ručak: meso po izboru uz sezonsku salatu
večera: mešavina ovsenih, ražanih i ječmenih pahuljica sa bananom, bademom i niskomasnim jogurtom
Utorak
doručak: dva barena jaja, rotkvice i kriška integralnog hleba
užina: šaka indijskog oraha
ručak: sočivo sa zelenom salatom ili mladim lukom
večera: riba, bareni krompir i salata od rukole
Sreda
doručak: sendvič od integralne kifle sa barenim jajima, šunkom i zelenom salatom, šolja kefira
užina: voće po izboru
ručak: pasulj sa mesom i zelena salata
večera: integralna testenina sa prelivom od mlevenog mesa i parmezana
Četvrtak
doručak: omlet od dva jaja, zelena salata i hleb
užina: crna čokolada
ručak: boranija sa pilećim mesom i zelena salata
večera: projara sa šunkom i rotkvice
Petak
doručak: dva barena jaja, hleb, šolja kefira i sveža crvena paprika
užina: šaka oraha
ručak: file od oslića i salata od barenog karfiola začinjena belim lukom, sirćetom i maslinovim uljem
večera: parče mesa po izboru i salata od svežeg kelja, jabuka, badema i nara začinjena po ukusu