NE KUPUJTE SKUPE SUPLEMENTE: Vitaminima i mineralima iz hrane ojačajte organizam (JELOVNIK)

Ivana Kovačić 17. 03. 2024. u 07:30

AKO ste iz zime izašli sa deficitom vitamina i minerala, što i nije neobično, jer je zimska ishrana često više kalorična nego što je zdrava, onda će vam tegobe koje inače donosi proleće zbog promenljivog vremena, biti još izraženije.

Foto Shutterstock

To su pre svega umor, malaksalost, nepravilan rad srca, česte prehlade, pojava herpesa, pojava podočnjaka zbog promene vremena, tako usled nedostatka osnovnih hranljivih materija - gvožđa, magnezijuma, cinka, vitamina B grupe, vitamina D, zdravih masnoća...

Naravno, ako vas muče navedene tegobe pomoć lekara bi bila dragocena. Jer, samo na osnovu brojnih pokazatelja i rezultata analiza, lekar će da utvrdi da li je reč o manjku odgovarajućih minerala i vitamina ili je reč o nekom ozbiljnijem zdravstvenom stanju.

Foto Shutterstock

U slučaju da je reč o deficitu bitnih nutritivnih elemenata u ishranu bi trebalo uvrstiti meso, zeleno povrće, ribu, jaja, integralne žitarice, mahunarke, sveže i sušeno voće, orašaste plodove. Kada je o nadoknadi vitamina D reč, za njega je ipak najbolje rešenje suplementacija, o čemu savet može da se dobije i u apoteci.

Nedostatak osnovnih hranljivih materija mogu da budu i trnjenje ekstremiteta i problemi sa želucem, dok su anemije česti pratioci bubrežnih i endokrinoloških oboljenja, bolesti jetre, maligniteta.

Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik koji obiluje vitaminima i mineralima za radnu nedelju:

 

Foto Shutterstock

Ponedeljak

doručak: sendvič od integralne kifle sa barenim jajetom, šunkom i zelenom salatom, šolja jogurta

užina: šaka badema

ručak: riba pečena u rerni i salata od barenog brokolija i belog luka

večera: sardina, zelena salata i hleb

Foto Shutterstock

Utorak

doručak: ovsene pahuljice sa kefirom i orašastim plodovima i suvim voćem

užina: jabuka ili pomorandža

ručak: dinstano meso po izboru, hleb i zelena salata

večera: krompir pečen u ljusci, sveža crvena paprika i mladi sir

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

doručak: pečeni hleb od avokada, banane, ovsene pahuljice i jaja sa namazom po želji

užina: banana

ručak: sladak kupus i salata od sveže paprike

večera: integralna testenina sa prelivom od mlevenog mesa

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

doručak: omlet od dva jaja, zelena salata i hleb

užina: crna čokolada

ručak: boranija sa pilećim mesom i zelena salata

večera: projara sa šunkom i slata po izboru

Foto: Shutterstock

Petak

doručak: dva barena jaja, hleb, šolja kefira i sveža crvena paprika

užina: šaka oraha

ručak: file od oslića i salata od barenog brokolija i crnog luka

večera: tunjevina sa integralnom testeninom i zelena salata

BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pogledajte više