BIRAJTE NAMIRNICE SA MANJE HISTAMINA: Uz dobar izbor hrane moguće je izbeći alergijske reakcije (JELOVNIK)

Ivana Kovačić 14. 03. 2024. u 07:30

SVAKA alergijska reakcija podrazumeva da telo pojačano luči histamin - hemikaliju koju oslobađaju ćelije imunog sistema kao odgovor na prisustvo alergena.

Foto Shutterstock

Ova hemikalija se prirodno stvara u organizmu, a istovremeno je prisutna u određenim namirnicama. To praktično znači da njihovim unosom možemo da podignemo nivo histamina u organizmu i time učinimo alergiju još težom.

Visok nivo histamina u ogranizmu, osim alergije, može da nastane i usled prenamnožavanja bakterija u crevima, sindroma propustljivih creva, gastrointestinalnog krvarenja, inflamatorne bolesti creva, i upotrebe fermentisanog alkohola poput vina, šampanjca i piva.

Nemački istraživači sa identifikovali prehrambene proizvode koji imaju visok sadržaj histamina. Ribe koje imaju visok sadržaj ove hemikalije su skuša, haringa, sardine i tuna.

Fermentisano, ustajalo i obrađeno meso i sirevi su bogati takođe bogati histaminom. Ovo uključuje salame, kobasice, šunku, hot-dogove, delikates i sušeno meso. Sirevi koji ispunjavaju ove kriterijume su plavi sir, parmezan, gauda, camembert, čedar, emental, švajcarski, brie i gruiere.

Kiseli kupus, kiseli krastavci, masline i drugo povrće koje je kiselo ili konzervisano ima visok sadržaj histamina. Sveže povrće koje je prirodno bogato histaminom uključuje: paradajz, patlidžan, bundeva, avokado, gljive i spanać. Takođe treba izbegavati proizvode od paradajza, poput kečapa, ili sosa i konzervisanog paradajza.

Druga hrana koja može izazvati reakciju na histamin uključuje hranu sa veštačkim bojama i konzervansima, čokoladu, komercijalne slatkiše, fermentisane sojine proizvode, aromatizovano mleko, gazirane napitke, čajeve, fermentisane ili kisele mlečne proizvode, piletinu, fermentisane hlebove, proizvode od kvasca, dimljenu ribu i dr. Sušeno voće ima visok sadržaj histamina, ali se može tolerisati ako se opere pre konzumiranja.

Da biste olakšali simptome sezonskih alergija, trebalo bi redovno da konzumirate hranu koja ima prirodno antihistaminsko i protivupalno dejstvo. To su luk, kefir, pomorandže, paprike, brokoli, med...

Evo kako bi mogao da izgleda nedeljni antialergijski jelovnik:

Foto Shutterstock

Ponedeljak

doručak: palenta sa kefirom

užina: pomorandža

ručak: grilovani losos i salata od barenog brokolija

večera: paprike punjene mladim sirom, zelena salata i hleb

Foto Shutterstock

Utorak

doručak: ovsene pahuljice sa kefirom i orašastim plodovima

užina: kriška hleba sa puterom i medom

ručak: svinjske šnicle, hleb i salata od svežih paprika ili zelena salata

večera: dinstana junetine, krompir pečen u ljusci, zelena salata

Foto Pixabay free images

Sreda

doručak: med i hleb, šolja toplog melaka

užina: limunada sa medom i šaka badema

ručak: pasulj sa rebrima, zelena salata

večera: testenina sa proprženom slaninicom, lukom i pavlakom za kuvanje

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

doručak: omlet od dva jaja, šolja kefira i hleb

užina: pomorandža

ručak: džigerica dinstana sa lukom i jabukama, hleb i zelena salata

večera: tanjir boranije, kriška hleba

Foto: Shutterstock

Petak

doručak: dva barena jaja, hleb, šolja kefira i sveža crvena paprika

užina: kriška hleba sa puterom i medom

ručak: file od oslića i salata od barenog brokolija i crnog luka

večera: palenta sa šoljom kefira

BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pogledajte više