TRI ŠOLJE ČAJA ZA DUGOVEČNOST: Ovo su benefiti ispijanja toplog napitka od bilja
ZDRAVE hemikalije u crnom i zelenom čaju mogle bi da pomognu odnosno da pozitivno utiču na starenje smanjujući oštećenje ćelija kako bi organi duže radili.
Dr Ji Ksijang, sa Univerziteta Šicuan, rekao je da su otkrili da konzumiranje otprilike tri šoljice čaja dnevno može da ima koristi protiv starenja. To bi moglo da bude zbog činjenice da čaj sadrži brojne bioaktivne spojeve.
Prethodna istraživanja su pokazala da pijenje čaja može smanjiti verovatnoću za dijabetes i srčane bolesti.
Čaj sadrži polifenole, koji su moćni antioksidansi koji takođe mogu da pomognu u zaštiti od raka i neurodegenerativnih bolesti poput demencije.
Najnovija studija, objavljena u časopisu Elsevier The Lancet Regional Health - Western Pacific, proučavala je kako piće utiče na biološko starenje - kroz merenje brzine propadanja ćelija.
Istraživači su pogledali podatke od 5.998 odraslih u Britaniji u godinama od 37 do 73, i 7.931 u dobi od 30 do 79 godina u Kini. Pitali su ih o tome koliko čaja piju, uključujući zeleni i ulong čaj, kao i crni, koji se obično meša sa mlekom.
Njihovo biološko starenje mereno je posebnim krvnim testovima koji ukazuju na promene u DNK lancu. Ispijanje bilo koje količine čaja smanjilo je brzinu starenja ljudi tokom prosečnog dvogodišnjeg praćenja, a poboljšanja su dostigla vrhunac na tri šoljice dnevno.
Čaj sadrži različite bioaktivne spojeve, kao što su polifenoli, teanin i kofein, što može da bude povezano sa njegovim potencijalnim efektima protiv starenja. Prijavljeno je da polifenoli moduliraju crevnu mikrobiotu, što bi moglo imati važan učinak na regulisanje promena u imunitetu, metabolizmu i kognitivnim funkcijama koje su povezane sa starenjem.