JELOVNIK ZA JAKE KOSTI: Evo šta da uvedete u ishranu, kako biste sprečili osteoporozu (FOTO)
SA starenjem kosti prirodno postaju poroznije, ali taj prirodan proces može da postane nezadrživo brz i uzrokuje pojavu osteoporoze ukoliko je način ishrane neodgovarajući, plus udružen sa lošim navikama.
Da bi skelet ostao čvrst i zdrav i u kasnijim godinama, potreban je unos važnih hranljivih materija, što inače važi za svako tkivo u ljudskom organizmu. Za očuvanje zdravlja kostiju najbitniji je kalcijum, zato bi mlečne proizvode trebalo jesti skoro svakog dana. Sledi vitamin D, jer bez njega telo nije u mogućnosti da pravilno apsorbuje kalcijum. Ugradnja kalcijuma u kosti dodatno se olakšava i konzumiranjem hrane koja sadrži vitamin K. On se uglavnom nalazi u zelenom povrću, siru i jogurtu.
Inače, istraživanja su više puta pokazala da unos svežeg povrća i voća pozitivno utiče na očuvanje zdravlje koštanog sistema.
S obzirom na to da je protein jedna od komponenata koštanog tkiva koji se troši, važno je da se nadoknadi ishranom. To podrazumeva jelovnik koji sadrži meso i ribu, jaja i orašaste plodove.
Namirnice koje štete zdravlju kostiju su one koje imaju previše šećera i soli. Na listi nepoželjnih su i previše alkohola i kofeina, gaziranih i energetskih pića.
Evo kako bi mogao da izgleda petodnevni jelovnik za jake kosti:
Ponedeljak
Doručak: ovsene pahuljice prelivene jogurtom i medom, kakaom, sitno iseckanim suvim smokvama, bademima, rogačem i semenkama bundeve i lana
Ručak: teleća čorba sa šargarepom i lukom, začinjena kiselim mlekom
Večera: pileće belo meso u paradajz sosu sa salatom od barenog brokolija, začinjenog belim lukom i maslinovim uljem
Utorak
Doručak: dva barena jaja, šolja jogurta i integralni hleb
Ručak: riba pečena u foliji u rerni i krompir salata
Večera: paprika punjena sirom, integralni hleb i salata od svežeg kupusa
Sreda
Doručak: griz sa kakaoom
Ručak: testenine sa mlevenim mesom u paradajz sosu sa dosta rendanog kačkavalja
Večera: salata od piletine i povrća sa pavlakom
Četvrtak
Doručak: sutlijaš sa suvim grožđem
Ručak: krem-čorba od brokolija i lazanje
Večera: makarone sa sirom i jajima, i salata po izboru
Petak
Doručak: omlet sa kačkavaljem, pečenicom i rukolom
Ručak: grašak sa piletinom i kupus salata
Večera: grčki jogurt i prepečen hleb sa malo maslinovog ulja i belog luka