AKO VAM JE NARUŠENO ZDRAVLJE PANKREASA: Jedite samo nemasno meso, dosta voća i povrća

I. K. 12. 02. 2024. u 12:00

BEZ obzira na to da li imate samo upalu pankreasa ili je zdravlje ovog organa narušeno pojavom promena na njemu, ključno je da se na odgovarajući način hranite kako biste doprineli bržem i sigurnom oporavku.

Foto Shutterstock

Ono što jedemo ima ogroman uticaj, jer upravo je pankreas zadužen za proizvodnju digestivnih enzima koji učestvuju ne samo u varenju hrane, nego u kompletnom metabolizmu organizma.

Sa narušenim zdravljem pankreasa, telo ne može da proizvede dovoljno digestivnih enzima, a oni su ti koji pomažu u apsorpciji hranljivih materija iz hrane koju jedemo. Vremenom usled ovog poremećaja može da se gubi na težini i da dođe do opšte slabosti. Ishrana koja je pogodna za pankreas sadrži mnogo proteina iz nemasnog mesa i vrlo malo životinjskih masti i prostih šećera. Takođe, trebalo bi se kloniti pržene hrane, majoneza, margarina, punomasnih mlečnih proizvoda, peciva, industrijskih sokova...

Hrana koja prija pankreasu so povrće, voće, integralne žitarice, pasulj, sočivo, niskokalorični ili nemasni mlečni proizvodi. Pravilna ishrana za pankeras predviđa da porcije budu skromne, jer ako se previše jede, pankeras teže radi.

Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik koji prija pankerasu za radnu nedelju:

Foto: Printskrin Jutjub/ Moja mala kuhinja

Ponedeljak

Doručak: tanjir palente sa 60 g nemasnog sira

Ručak: pasulj sa salatom od svežeg kupusa blago začinjeno, kriška hleba

Večera: pita sa belim pilećim mesom

Foto: Shutterstock

Utorak

Doručak: ovsene pahuljice sa niskomasnim jogurtom, kašičica meda i jedna banana

Ručak: sočivo i salata od barene cvekle, kriška hleba

Večera: dva barena belanca, šolja kefira i hleb

Foto Shutterstock

Sreda

Doručak: ovsene pahuljice sa suvim kajsijama, indijskim orahom i niskomasnim jogurtom

Ručak: dinstana ćuretina u blagom sosu i salata od rendanih jabuka i celera, kriška hleba

Večera: projara, šolja jogurta

Foto: Shutterstock

Četvrtak

Doručak: dve kriške hleba i namaz od avokada začinjen po ukusu

Ručak: riblji file po izboru, krompir pečen u rerni i salata od svežeg kupusa

Večera: tortilja punjena sitno seckanim pilećim mesom i salatom po izboru

Foto: Jutjub/Printskrin/ Recepti.com

Petak

Doručak: ovsene pahuljice sa sitno seckanom sušenom jabukom i jogurtom

Ručak: njoke sa piletinom i salata po izboru

Večera: krem čorba od brokolija sa parčetom niskomasnog sira i kriška hleba

Pogledajte više