AKO VAM JE NARUŠENO ZDRAVLJE PANKREASA: Jedite samo nemasno meso, dosta voća i povrća
BEZ obzira na to da li imate samo upalu pankreasa ili je zdravlje ovog organa narušeno pojavom promena na njemu, ključno je da se na odgovarajući način hranite kako biste doprineli bržem i sigurnom oporavku.
Ono što jedemo ima ogroman uticaj, jer upravo je pankreas zadužen za proizvodnju digestivnih enzima koji učestvuju ne samo u varenju hrane, nego u kompletnom metabolizmu organizma.
Sa narušenim zdravljem pankreasa, telo ne može da proizvede dovoljno digestivnih enzima, a oni su ti koji pomažu u apsorpciji hranljivih materija iz hrane koju jedemo. Vremenom usled ovog poremećaja može da se gubi na težini i da dođe do opšte slabosti. Ishrana koja je pogodna za pankreas sadrži mnogo proteina iz nemasnog mesa i vrlo malo životinjskih masti i prostih šećera. Takođe, trebalo bi se kloniti pržene hrane, majoneza, margarina, punomasnih mlečnih proizvoda, peciva, industrijskih sokova...
Hrana koja prija pankreasu so povrće, voće, integralne žitarice, pasulj, sočivo, niskokalorični ili nemasni mlečni proizvodi. Pravilna ishrana za pankeras predviđa da porcije budu skromne, jer ako se previše jede, pankeras teže radi.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik koji prija pankerasu za radnu nedelju:
Ponedeljak
Doručak: tanjir palente sa 60 g nemasnog sira
Ručak: pasulj sa salatom od svežeg kupusa blago začinjeno, kriška hleba
Večera: pita sa belim pilećim mesom
Utorak
Doručak: ovsene pahuljice sa niskomasnim jogurtom, kašičica meda i jedna banana
Ručak: sočivo i salata od barene cvekle, kriška hleba
Večera: dva barena belanca, šolja kefira i hleb
Sreda
Doručak: ovsene pahuljice sa suvim kajsijama, indijskim orahom i niskomasnim jogurtom
Ručak: dinstana ćuretina u blagom sosu i salata od rendanih jabuka i celera, kriška hleba
Večera: projara, šolja jogurta
Četvrtak
Doručak: dve kriške hleba i namaz od avokada začinjen po ukusu
Ručak: riblji file po izboru, krompir pečen u rerni i salata od svežeg kupusa
Večera: tortilja punjena sitno seckanim pilećim mesom i salatom po izboru
Petak
Doručak: ovsene pahuljice sa sitno seckanom sušenom jabukom i jogurtom
Ručak: njoke sa piletinom i salata po izboru
Večera: krem čorba od brokolija sa parčetom niskomasnog sira i kriška hleba