BIRAJTE HRANU KOJA "GREJE" TELO: Ako ste zimogrožljivi, u ishranu uvedite ove namirnice (JELOVNIK)
IAKO meteorolozi tvrde da je ovo najtoplija zima od kako se meri temperatura, ima onih kojima je ipak hladno.
Ovo stanje se naziva zimogrožljivost, pa ove osobe i u prostorijama koje se greju moraju da se ogrnu džemperom ili šalom, a svaka pomisao na izlazak u hladno ih uznemirava.
Savremeni čovek je postao previše termostatičan, jer iz ugrejanog stana odlazi u klimatizovan automobil, pa u toplu kancelariju. To nije zdravo, kažu lekari, jer tako ne treniramo sposobnost da zadržavamo toplotu i naša percepcija prihvatljive temperature postaje neprirodno niska.
Osim što bi trebalo trenirati prilagođavanje na nižu temperaturu, nutricionisti savetuju da jedemo namirnice koje "greju" telo. To su, pre svih, ovas, heljda, crni pasulj, avokado, ljuta paprika, đumbir i svetlo susamovo ulje.
U ishranu bi trebalo uvrstiti i sočivo, grašak, zatim orašaste plodove, korenasto povrće poput šargarepe, kelerabe i celera, kao i beli luk, koji takođe greju organizam.
Ponedeljak
Doručak: ovsene pahuljice sa suvim voćem, orasima i jogurtom
Ručak: sočivo, kiseli kupus začinjen sa malo susamovog ulja
Večera: pita od heljde
Utorak
Doručak: ovsene pahuljice poparene sa vrelom vodom, kašičica meda i jedna banana
Ručak: salata od tunjevine, crnog luka, crvenog pasulja, šargarepe, krompira i graška uz ljute papričice i integralni hleb
Večera: dva barena jajeta, kefir i hleb
Sreda
Doručak: ovsene pahuljice sa suvim kajsijama, indijskim orahom i jogurtom
Ručak: gulaš od junetine i salata od jabuka i celera
Večera: projara sa ajvarom i ljutim papričicama, šolja jogurta
Četvrtak
Doručak: ovsene pahuljice sa sitno seckanim suvim smokvama i jogurtom
Ručak: pileće belo meso na žaru, krompir pečen u rerni i salata od kiselog kupusa začinjena ljutom tucanom paprikom
Večera: šolja čaja od đumbira i pita od heljde
Petak
Doručak: ovsene pahuljice sa sitno seckanom sušenom jabukom i jogurtom
Ručak: špagete sa mlevenim mesom u ljutom paradajz-sosu i zelena salata
Večera: potaž sa avokadom