KAD LOMI PREHLADA, JEDITE BARENO POVRĆE: U borbi protiv virusa i bakterija ova hrana je odličan saveznik (JELOVNIK)
KADA lomi prehlada, javi se bol u mišićima i grlu i povišena telesna temperatura najbitnije je da se unosi dovoljno tečnosti u vidu čajeva i tople pileće supe. Međutim, ne bi trebalo da se zanemare ni ostale hranljive materije, jer ako se unose u potrebnoj meri mogu da ubrzaju oporavak.
Dakle, kada ste prehlađeni pravilan odabir namirnica u velikoj meri može da vas podigne na noge, a pri tome da deluju umirujuće na bol i grebanje u grlu.
Banana, pečena jabuka i kuvana šargarepa su dobar izbor dok ležite u krevetu, jer je to "mekana" hrana koja se lako guta i tako povoljno deluje na sluzokožu upaljenog ždrela i izmoren organizam.
Limunada zaslađena medom je, takođe, odličan saveznik kod ovog zdravstvenog problema jer obiluje hranljivim materijama, a može da zameni pastile, koje smanjuju upalu i ublažavaju bolove u grlu.
Za obilniji obrok preporuka je kajgana, jer su jaja bogata proteinima i mogu pomoći iscrpljenom organizmu. Integralne paste sa blagim prelivom, bez sastojaka koji mogu da nadraže grlo, takođe su pogodne za gutanje i preporučuju se u slučaju upale grla za glavni obrok.
Ovo je primer petodnevnog jelovnika:
Ponedeljak
Doručak: ovsena kaša sa toplim mlekom, bananom i medom
Užina: pečena jabuka
Ručak: testenina sa prelivom od tunjevine
Večera: pileća supa i bareni krompir sa mesom po izboru
Utorak
Doručak: kajgana sa pireom od kuvane šargarepe, kriška hleba
Užina: banana
Ručak: pileća supa, grilovani pileći file sa barenim krompirom
Večera: testenina sa prelivom po želji ali bez jakih začina
Sreda
Doručak: ovsena kaša sa toplim mlekom, bananom i medom
Užina: pečena jabuka
Ručak: boranija sa pilećim mesom, kriška hleba
Večera: 150g mladog sira, dve kuvane šargarepe i kuvani krompir
Četvrtak
Doručak: kajgana i dve kašike ajvara, kriška hleba
Užina: kuvana šargarepa
Ručak: tanjir pileće supe, meso i salata po izboru
Večera: piletina na žaru sa barenim povrćem, kriška hleba Foto: Free Images Pixabay
Petak
Doručak: ovsena kaša sa toplim mlekom, bananom i medom
Užina: pečena jabuka
Ručak: sladak kupus sa pilećim mesom, kriška hleba
Večera: pileća supa i parče gibanice