CVEKLA UMESTO ASPIRINA: Kuvana ili sveže rendana - poboljšava cirkulaciju, eliminiše masnoću iz krvi, a sok snižava pritisak

Ivana Kovačić 15. 01. 2024. u 20:00

JEDNA od najzdravijih zimskih salata je ona od cvekle, bilo da je kuvana ili sveže rendana.

Foto: Shutterstock

Obilje hranljivih sastojaka čini ovo korenasto povrće dragocenim u ishrani. Cveklu bi trebalo jesti često jer ona deluje preventivno na ceo organizam.

Cvekla značajno utiče na poboljšanje krvne slike, a istovremeno snižava krvni pritisak i tako smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti, infarkta i bolesti bubrega. Zbog ovih dobrobiti lekari cveklu nazivaju prirodnim "aspirinom", koji jača telesnu izdržljivost, cirkulaciju i širi krvne sudove.

Dobrobiti cvekle po zdravlje ogledaju se i u tome što eliminiše masnoće iz krvotoka, podstiče razmenu materija i stimuliše efikasnije funkcionisanje jetre.

Za razliku od ostalog povrća, cvekla sadrži izvesne količine vitamina B12, što je čini veoma pogodnom namirnicom u ishrani vegetarijanaca.

Pozitivno deluje na rad creva i njihovu peristaltiku. S obzirom na to da sadrži i jod, pozitivno deluje protiv starenja organizma.

Foto Shutterstock

Uglavnom je poznato da se jede crveni deo cvekle. Međutim, u ishrani može da se koristi i lišće, koje se priprema poput blitve ili spanaća.

Iako je mnogima najukusnija kuvana cvekla, nema dileme da je najzdravije da se jede presna. Termičkom obradom dužom od 15 minuta ona gubi svoje hranljive vrednosti, a njih nije malo.

Sok za niži pritisak

ISTRAŽIVANjE koje je sprovelo Britansko udruženje osoba sa hipertenzijom pokazalo je da pola decilitra soka od cvekle svakog dana u znatnoj meri smanjuje povišeni krvni pritisak. Sok se najbolje cedi pomoću sokovnika, a zatim, da bi mu se poboljšao ukus, treba dodati limunov sok, isceđenu šargarepu i med po ukusu. Ukoliko nemate sokovnik, sitno izrendajte cveklu i šargarepu i prelijte ih limunovim sokom. Kada smeša i malo odstoji, dobro je procedite i zasladite medom. Od kilograma cvekle dobije se oko 700 ml soka.

Ipak, oni koji boluju od osteoporoze ne bi trebalo da jedu ovo povrće. Naime, cvekla sadrži dosta oksalne kiseline, koja smanjuje apsorpciju kalcijuma i drugih minerala. Dijabetičari bi trebalo oprezno da jedu cveklu jer je prilično slatka, naročito kuvana, a zbog velikog sadržaja gvožđa cveklu bi trebalo da izbegavaju svi oni koji imaju tumore jer se ćelije tumora hrane gvožđem.

Cvekla obiluje i brojnim mineralima, pa čak i onima koji su u drugom povrću dosta retki. To su bakar, koji podstiče koncentraciju i jača zglobove, hrom koji pomaže u borbi protiv prekomerne težine, mangan koji sprečava reumu i cink i selen koji jačaju imunitet.

Pogledajte više