MIROĐIJA SE U SVE MEŠA: Ova tri začina su najbolja zimska terapija - obavezno ih imajte u kući
U HLADNO doba godine lekovito bilje ima podjednak značaj kao i u proleće. Naručito ako se koristi i kao začin. Jer, više začina u ishrani znači manje soli, a krajnji rezultat je regulisanje krvnog pritiska i očuvanje zdravlja srca.
Na listi začina mogu da se nađu mnogobrojne lekovite biljke, ali stručnjaci ističu da nijedno domaćinstvo ne bi trebalo da bude bez bosiljka, peršuna i mirođije.
Bosiljak kao antibiotik
Bosiljak je prirodni antibiotik, štiti srce i krvne sudove, snažan je antioksidans, jača imunitet i pomaže u borbi protiv infekcija. Za dobro zdravlje se savetuje što više svežeg bosiljka u ishrani kao dodatak salati. Čaj od bosiljka je odličan lek protiv prvih simptoma gripa ili prehlade. Inhaliranje nad čajem od bosiljka može da umiri upaljene sinuse.
Peršun umiruje
Peršun je odličan antioksidans, štiti srce. U njegova lekovita svojstva ubraja se i to da ublažava bolove koji nastaju usled reume, a najbolji učinak daje ako se jede svež kao dodatak salatama. Međutim, ni domaća pileća supa ne može da se zamisli bez struka svežeg peršuna koji poboljšava njeno lekovito dejstvo.
Mirođija u sve
Jedna od najvažnijih dobrobiti mirođije na ljudsko zdravlje jeste njen uticaj na nivo šećera u krvi. Ova začinska biljka sadrži eugenol, esencijalno ulje koje je poznato po tome da ima svojstva snižavanja šećera u krvi. Osim toga listovi mirođije mogu da posluže kao veoma efikasan lek za uznemiren stomak, u vidu čaja, ili sitno naseckana u jogurt.