ŽUČNA KESA NE VOLI MASNO: Ključan deo zdravlja je odgovarajući način ishrane (JELOVNIK)
UKOLIKO patite od poremećaja rada ili bolesti žučne kese, od problema sa kamenčićima, do sve češćih maligniteta, ključan deo terapije je odgovarajući način ishrane.
Stručnjaci za ishranu kažu da je osnovno pravilo za život pacijenata koji imaju probleme sa žuči i one kod kojih je žučna kesa morala da bude odstranjena, da izbegavaju previše masnu hranu, posebno velike količine, odnosno obilne obroke.
Svi oboleli od žuči, a pre svega oni kojima je odstranjena žučna kesa treblo bi da imaju više manjih obroka. Idealno je pet, ali bez teške i masne hrane, kao i namirnica koje nadimaju - pasulj, grašak, boranija, kupus, kelj...
Kada je o konzumaciji jaja reč, njih nakon operacije žuči ne bi trebalo jesti pola godine, a posle tog perioda vrlo umereno, kao i svu drugu hranu.
U ishrani obolelih od žuči trebalo bi da bude dosta voće i povrće, sirovo i u obliku sokova, kompota, pirea. Veoma važan je i unos vode, oko dva litra dnevno. Idealno je da hrana bude sirova, kuvana ili pečena. Bitan je i gubitak kilograma, kao i po preporuci nadležnog lekara unositi kroz odgovarajuće preparate esencijalne masne kiseline, vitamini C i B3.
Ponedeljak
doručak: mešavina ovsenih, ječmeni i ražanih pahuljica sa nekoliko badema, suvog groža i jogurtom
užina: banana
ručak: riba na žaru i čorba od brokolija i karfiola
užina: šaka oraha
večera: pire krompir i bareno pileće meso
Utorak
doručak: mešavina pahuljica sa bananom, kokosovim listićima, bademom i jogurtom
užina: pečena jabuka i nekoliko oraha
ručak: punjene tikvice
užina: šaka indijskog oraha
večera: projara sa šoljom kefira
Sreda
doručak: mešavina ječmenih, ovsenih i ražanih pahuljica sa jogurtom, suvim voćem i orašastim plodovima
užina: kompot od suvih šljiva i jabuka
ručak: belo pileće na žaru i čorba od povrća
užina: šaka mešavine badema i indijskog oraha
večera: tanjir čorbe, kriška hleba i kriška sira
Četvrtak
doručak: palenta sa mladim sirom
užina: dve mandarine
ručak: pečena riba i krem čorba
užina: banana i 10 badema
večera: čorba od brokolija i karfiola sa piletinom, kriška hleba
Petak
doručak: ovsene pahuljice sa bananom, jogurtom i bademima
užina: jabuka i nekoliko oraha
ručak: masna riba i salata od celera ili cvekle
užina: šaka mešavine badema i indijskog oraha
večera: projara sa ajvarom, šunkom i turšija