ŽUČNA KESA NE VOLI MASNO: Ključan deo zdravlja je odgovarajući način ishrane (JELOVNIK)

Ivana Kovačić 26. 12. 2023. u 10:00

UKOLIKO patite od poremećaja rada ili bolesti žučne kese, od problema sa kamenčićima, do sve češćih maligniteta, ključan deo terapije je odgovarajući način ishrane.

Foto Shutterstock

Stručnjaci za ishranu kažu da je osnovno pravilo za život pacijenata koji imaju probleme sa žuči i one kod kojih je žučna kesa morala da bude odstranjena, da izbegavaju previše masnu hranu, posebno velike količine, odnosno obilne obroke.

Svi oboleli od žuči, a pre svega oni kojima je odstranjena žučna kesa treblo bi da imaju više manjih obroka. Idealno je pet, ali bez teške i masne hrane, kao i namirnica koje nadimaju - pasulj, grašak, boranija, kupus, kelj...

Kada je o konzumaciji jaja reč, njih nakon operacije žuči ne bi trebalo jesti pola godine, a posle tog perioda vrlo umereno, kao i svu drugu hranu.

U ishrani obolelih od žuči trebalo bi da bude dosta voće i povrće, sirovo i u obliku sokova, kompota, pirea. Veoma važan je i unos vode, oko dva litra dnevno. Idealno je da hrana bude sirova, kuvana ili pečena. Bitan je i gubitak kilograma, kao i po preporuci nadležnog lekara unositi kroz odgovarajuće preparate esencijalne masne kiseline, vitamini C i B3.

Foto Shutterstock

Ponedeljak

doručak: mešavina ovsenih, ječmeni i ražanih pahuljica sa nekoliko badema, suvog groža i jogurtom

užina: banana

ručak: riba na žaru i čorba od brokolija i karfiola

užina: šaka oraha

večera: pire krompir i bareno pileće meso

 

Foto: Jutjub/Printskrin/ Mama Buba

Utorak

doručak: mešavina pahuljica sa bananom, kokosovim listićima, bademom i jogurtom

užina: pečena jabuka i nekoliko oraha

ručak: punjene tikvice

užina: šaka indijskog oraha

večera: projara sa šoljom kefira

Foto: Shutterstock

Sreda

doručak: mešavina ječmenih, ovsenih i ražanih pahuljica sa jogurtom, suvim voćem i orašastim plodovima

užina: kompot od suvih šljiva i jabuka

ručak: belo pileće na žaru i čorba od povrća

užina: šaka mešavine badema i indijskog oraha

večera: tanjir čorbe, kriška hleba i kriška sira

Foto Pixabay free images

Četvrtak

doručak: palenta sa mladim sirom

užina: dve mandarine

ručak: pečena riba i krem čorba

užina: banana i 10 badema

večera: čorba od brokolija i karfiola sa piletinom, kriška hleba

Foto Shutterstock

Petak

doručak: ovsene pahuljice sa bananom, jogurtom i bademima

užina: jabuka i nekoliko oraha

ručak: masna riba i salata od celera ili cvekle

užina: šaka mešavine badema i indijskog oraha

večera: projara sa ajvarom, šunkom i turšija

Pogledajte više