ZA MANJAK GVOŽĐA - JEDITE MUŠMULU: Popravlja krvnu sliku, snižava visoku temperaturu, a posebno se preporučuje ženama
ONI koji kubure sa manjokom gvožđa i hronično pate od ovog oblika anemije trebalo bi ovih dana da jedu i mušmule.
One sadrže dosta gvožđa - mineral koji je sastavi deo hemoglobina koje krvi daje crvenu boju i snabdeva kiseonikom ćelije. Mušmula bi trebalo da bude izbor i za žene koje imaju obilna krvarenja tokom ciklusa.
S obzirom na to da su bogate gvožđem, mušmule pozitivno utiču i na zdravlje mišića, poboljšavajući njihovu elastičnost i tonus. Gvožđe se dovodi i u vezu sa dobrim funkcionisanjem mozga. Smatra se da ovaj mineral pomaže kod formiranja novih neuronskih puteva i sprečava kognitivna oboljenja kao što su Alchajmerova bolest i demencija. Manjak gvožđa može dovesti do sindroma nemirnih nogu, tvrdi se da određene količine gvožđa, mogu biti od pomoći kod kontrole ovog sindroma.
Mušmula ima mogućnost da reguliše višak želudačne kiseline, a ima pozitivno dejstvo i na kardiovaskularni sistem.
Ovo voće koristi se u tradicionalnoj medicini kao sredstvo za regulisanje povišene temperature. Zaustavlja unutrašnje krvarenje, dobro je za kožu, nerve i leči upale creva. Veruje se da može da bude od pomoći i kod dijeta, jer 100 grama sadrži oko 46 kalorija.
Lišće i semneke
U LEKOVITE svrhe od mušmule se koriste i list i semenke ploda. Čaj od lista dobar je za kontrolu dijabetesa, jer reguliše nivo šećera u krvi, kao i nivo holesterola. Smatra se da se uz napitak od semena mušmule može izbaciti kamen iz bešike i bubrega.
Plodovi mušmule se konzumiraju nedelju dana posle branja ili direktno posle branja, kada se na njima uhvati mraz.
Mušmula je bogata pektinom - voćnim želeom koji, kako se smatra, ubrzava proces varenja i sprečava nagli rast šećera u krvi, pa je stoga mušmula pogodna za osobe koje pate od dijabetesa.