NEGA POČINJE - IZ TANJIRA: Uz ove namirnice nećete imati problem sa suvom i ispucalom kožom (JELOVNIK)
KOŽA prirodno sa starenjem postaje suvlja, a atmosferske prilike to stanje mogu da pogoršaju i onda se javljaju i svrab i peckanje.
Foto Shutterstock
Koži naročito ne odgovara suv vazduh u prostorijama koje se intenzivno greju, ali ni niska spoljna tempertura, kao ni jak vetar. Svi navedeni klimatski uslovi dodatno otežavaju lojnim žlezdama da proizvode dovoljno masnoće koja se zove sebum i koja štiti kožu. Inače, suva koža može da bude nasledna sklonost, posledica privremene hormonske neravnoteže, na primer tokom trudnoće, kao i uzrokovana nekim onkološkim oboljenjima.
Šake, stopala i laktovi su naročito osetljivi jer u njima ima manje lojnih žlezda, a podložni su i lice i vrat jer su obično potpuno izloženi okolini. U rešavanju tegoba koje uzrokuje suva koža najbolji saveznik je pravilna nega po savetu dermatologa, ali veliki uticaj ima i način ishrane.
Zdrava ishrana s obiljem presnog voća i povrća daje koži vlažnost i zategnutost. Jedite hranu bogatu esencijalnim masnim kiselinama - integralne žitarice, mahunarke, koštunjavo voće, semenke, hladno ceđeno biljno ulje, tamnozeleno lisnato povrće. Foto Pixabay free images
Uzimajte više hrane koja sadrži vitamine A i D
Uzimajte više hrane koja sadrži vitamine A i D - mlečni proizvodi, jaja, riba, mahunarke, hladno ceđeno biljno ulje, pečurke, plava riba, riblje ulje.
Jedite jela bogata vitaminom E i cinkom - biljna ulja, jaja, riba, integralne žitarice, sočivo, pasulj, koštunjavo voće, semenke, mlečni proizvodi, korenasto povrće, beli luk.
Redovno vežbajte kako biste poboljšali krvotok i kako bi vaša koža dobila dovoljno hranljivih materija i kiseonika.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik protiv isušivanja kože: Foto Shutterstock
Ponedeljak
doručak: dva barena jaja, kriška integralnog hleba, kašika ajvara
užina: šaka mešavine badema i indijskog oraha
ručak: plava riba na žaru i čorba od brokolija i karfiola
večera: bareni grašak i parče mesa po izboru
Foto: Free Images Pixabay
Utorak
doručak: integralne makarone sa mladim sirom
užina: jabuka i nekoliko oraha
ručak: punjnene tikvice i kupus salata
večera: salata od barene boranije i tunjevine Foto Shutterstock
Sreda
doručak: mešavina ječmenih, ovsenih i ražanih pahuljica sa jogurtom suvim voćem i orašastim plodovima
užina: banana
ručak: tanjir pasulja, salata od svežeg celera ili turšija
večera: riblja čorba, kriška hleba i kriška sira Foto Shutterstock
Četvrtak
doručak: kajgana od jaja sa sitno seckanom paprikom ili ajvarom, kriška hleba, šolja kefira
užina: šaka kikirikija
ručak: prebranac i kupus salata
večera: čorba od brokolija i karfiola sa piletinom, kriška hleba
Foto Shutterstock
Petak
doručak: ovsene pahuljice sa bananom, jogurtom i bademima
užina: jabuka i nekoliko oraha
ručak: masna riba i salata od celera ili cvekle
večera: projara sa ajvarom, šunkom i turšija