KESTEN ZA JAČI IMUNITET: Zdravlje iz tanjira - Bogat je vitaminom C, bakrom i kalijumom, a bolje ga je jesti kuvanog

I. K. 03. 12. 2023. u 19:00

KADA ogladnite, setite se kestena. Uz ovu ukusnu namirnicu unećete i puno značajnih hranljivih elemenata.

Foto Shutterstock

S obzirom na to da kesten sadrži složene ugljene hidrate u najvećoj meri on omogućava duži osećaj sitosti. Uz to samo 10 pečenih kestenova zadovoljava 17 odsto dnevno preporučene količine od 25 do 30 grama vlakana zahvaljujući kojima se varenje normalizuje.

Za razliku od svih drugih orašastih plodova, kesten sadrži vitamin C koji je najpoznatiji po jačanju imunološkog sistema. Međutim, on je dragocen i za zdravlje krvnih sudova, jačanje hrskavice, mišića i kolagena u celom telu. Kao antioksidant vitamin C takođe štiti ćelije od štetnih dejstava slobodnih radikala i pomaže u apsorpciji i skladištenju gvožđa. Sadrži bakar koji podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Bolje kuvani

UKOLIKO ste u dilemi da li je bolji kuvani ili pečeni kesten, trebalo bi da znate da se kuvani lakše vari. Osim toga kuvani kesten sadrži 120 kalorija na 100 grama, a pečeni 190 kalorija na 100 grama.

Bakar, baš kao i vitamin C, čisti krvne sudove, jača nerve, imunološki sistem i kosti, a uz to pomaže u apsorpciji gvožđa. Da bi se zadovoljila petina dnevnih potreba organizma za ovim nutritijentom, dovoljno je pojesti 10 pečenih kestena. A kada smo već kod krvnih sudova, treba pomenuti i srce. Njemu iz kestena prijaju dobre masnoće, omega 3 i omega 6 masne kiseline.

Pečeni pitomi kesten sadrži veoma malo natrijuma, ali zato obiluje kalijumom, pa se smatra korisnim za osobe za hipertenzijom. Tome doprinosi činjenica da ima izraženo diuretičko dejstvo i da doprinosi izbacivanju tečnosti kod osoba koje pate od zadržavanja vode u organizmu.

Pogledajte više