BIRAJTE NAMIRNICE KOJE NE NADIMAJU: Rešite se nadutog stomaka i problema sa gasovima uz ovaj jelovnik
NADUT stomak i pritisak u crevima usled gasova pojedinim ljudima svakodnevicu čine vrlo neprijatnom. Zato stručnjaci, i lekari i nautricionisti pacijeNtima savetuju da ove tegobe reše ishranom. Jedan od najefikasnijih načina je primena FODMAP dijete.
FODMAP znači Fermentišući oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli. Unos namirnica sa njihovim visokim procentom je zabranjen dok dijeta traje. Da bi pojednostavili, ukratko treba znati da na ovoj dijeti možete da jedete od voća: banane, borovnice, dinju, brusnicu, grožđe, grejp, kivi, limun, limetu, mandarine, pomorandže, maline, jagode. Od povrća poželjni su artičoka, šargarepa, celer, krastavac, salata, zeleno lisnato povrće, bundeva, maslina, krompir, tikvica i žuta paprika.
Dobri začini protiv nadutosti su bosiljak, čili, menta, origano, peršun, ruzmarin i timijan. Među žitaricama to su proizvodi bez glutena. Od mlečnih proizvoda savetuju se oni bez laktoze. U toku prve tri do četiri nedelje smete da jedete samo dozvoljene namirnice, a potom da postupno dodajete i ostalu hranu. Tako ćete moći da obratite pažnju na pojavu simptoma i da shvatite koja vrsta hrane uzrokuje probavne smetnje vašem organizmu. Nju bi trebalo da izbegavate.
Naravno, jako je važno i da dobro rasporedite obroke, da bi vam probava bila što bolja. Između svakog jela pravite pauzu od tri do četiri sata.
Evo primera jelovnika za radnu nedelju:
Ponedeljak
doručak: dva barena jajeta, jogurt bez laktoze i bezglutenski hleb
užina: banana
ručak: riba na žaru i čorba od bundeve
večera: punjene tikvice
Utorak
doručak: ovsene pahuljice sa bademovim mlekom i suvim brusnicama
užina: dve mandarine
ručak: musaka sa krompirom
večera: dinstana šargarepa i riba
Sreda
doručak: mešavina ječmenih, ovsenih i ražanih pahuljica sa jogurtom bez laktoze i malinama
užina: grožđe
ručak: punjena žuta paprika i krompir-pire
večera: čorba od bundeve sa semenkama i kriška bezglutenskog hleba
Četvrtak
doručak: dva barena jajeta, jogurt bez laktoze i bezglutenski hleb
užina: banana
ručak: musaka sa tikvicama
večera: bezglutenska palenta i jogurt bez laktoze
Petak
doručak: mešavina ječmenih, ovsenih i ražanih pahuljica sa jogurtom i suvim brusnicama i grožđem
užina: pomorandža
ručak: riba i salata od krastavca
večera: barena jaja, bezglutenski hleb i salata od krastavca