MUČI VAS EKCEM - JEDITE RIBU: Sa zahlađenjem počinju i problemi sa kožom, umanjite ih uz zdravu hranu (JELOVNIK)
ZAHLAĐENjE koje neminovno sledi posebno će da zasmeta onima koji pate od ekcema.
Nagli pad temperature kod ovih pacijenata može da izazove pojavu simptoma poput svraba, crvenila, perutanja i pucanja kože. Premda nije sasvim jasan mehanizam klimatskog uticaja na ekcem, bilo da je atopijski ili kontaktni, veruje se da je reč o smanjenoj sposobnosti kože da se adaptira na vremenske promene.
Zato se onima koji pate od ekcema, koji se u proseku javlja kod jednog na petoro dece i jednog na 10 odraslih, savetuje da osim pravilne nege i zaštite kože vode računa i o ishrani.
Dokazano je da pojedine namirnice izazivaju pojačan svrab, dovode do trljanja i češanja, i pogoršanja već postojećih ekcemskih promena na koži. Ovo je relativno često i ovakvu vrstu hrane je lako identifikovati. Uobičajeni primeri su paradajz i citrusno voće. Takođe, mleko, jaja, soja i brašno izazivaju naglo pogoršanje ekcema i to 24 do 36 časova nakon konzumiranja.
Oni koji pate od ekcema trebalo bi da izbegavju industrijske slatkiše, masnu hranu, da smanje unos životinjskih proteina, kafe i čajeva.
Ishrana koja se preopručuje za kožu koja ima problem sa ekcemom podrazumeva cela zrna žitarica, masti iz ribljeg mesa, hladno ceđenih biljnih ulja, biljnih proteina, voće i povrće bogato vlaknima, kao i unos oko dva litra vode dnevno.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik za obolele od ekcema:
Ponedeljak
doručak: avokado sa kukuruznim pločicama
užina: jabuka
ručak: riba na žaru i kupus salata
večera: pohovani karfiol u rerni i salata od rukole
Utorak
doručak: ovsene pahuljice sa bademovim mlekom i suvim voćem po želji
užina: grožđe
ručak: grilovana riba i krem-čorba od brokolija
večera: projara sa ajvarom
Sreda
doručak: mešavina ječmenih, ovsenih i ražanih pahuljica sa bademovim mlekom i orašastim plodovima po izboru
užina: kruška
ručak: 150 grama integralnog pirinča i dinstana piletina ili riba
večera: čorba od bundeve sa semenkama i kriška integralnog hleba
Četvrtak
doručak: avokado sa kukuruznim pločicama
užina: grožđe
ručak: grilovana riba sa barenim brokolijem i belim lukom
večera: kinoa sa povrćem
Petak
doručak: mešavina ječmenih, ovsenih i ražanih pahuljica sa bademovim mlekom i suvim voćem po izboru
užina: jabuka
ručak: riba i salata od celera
večera: salata od kupusa, crvene paprike i tunjevine, parče integralnog hleba