MUČI VAS EKCEM - JEDITE RIBU: Sa zahlađenjem počinju i problemi sa kožom, umanjite ih uz zdravu hranu (JELOVNIK)

I. K. 29. 11. 2023. u 16:00

ZAHLAĐENjE koje neminovno sledi posebno će da zasmeta onima koji pate od ekcema.

Foto Shutterstock

 Nagli pad temperature kod ovih pacijenata može da izazove pojavu simptoma poput svraba, crvenila, perutanja i pucanja kože. Premda nije sasvim jasan mehanizam klimatskog uticaja na ekcem, bilo da je atopijski ili kontaktni, veruje se da je reč o smanjenoj sposobnosti kože da se adaptira na vremenske promene.

Zato se onima koji pate od ekcema, koji se u proseku javlja kod jednog na petoro dece i jednog na 10 odraslih, savetuje da osim pravilne nege i zaštite kože vode računa i o ishrani.

Foto: Shutterstock

Dokazano je da pojedine namirnice izazivaju pojačan svrab, dovode do trljanja i češanja, i pogoršanja već postojećih ekcemskih promena na koži. Ovo je relativno često i ovakvu vrstu hrane je lako identifikovati. Uobičajeni primeri su paradajz i citrusno voće. Takođe, mleko, jaja, soja i brašno izazivaju naglo pogoršanje ekcema i to 24 do 36 časova nakon konzumiranja.

Oni koji pate od ekcema trebalo bi da izbegavju industrijske slatkiše, masnu hranu, da smanje unos životinjskih proteina, kafe i čajeva.

Ishrana koja se preopručuje za kožu koja ima problem sa ekcemom podrazumeva cela zrna žitarica, masti iz ribljeg mesa, hladno ceđenih biljnih ulja, biljnih proteina, voće i povrće bogato vlaknima, kao i unos oko dva litra vode dnevno.

Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik za obolele od ekcema:

Foto: Shutterstock

Ponedeljak

doručak: avokado sa kukuruznim pločicama

užina: jabuka

ručak: riba na žaru i kupus salata

večera: pohovani karfiol u rerni i salata od rukole

 

Foto: Jutjub/Printskrin/Domaci kuhar

Utorak

doručak: ovsene pahuljice sa bademovim mlekom i suvim voćem po želji

užina: grožđe

ručak: grilovana riba i krem-čorba od brokolija

večera: projara sa ajvarom

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

doručak: mešavina ječmenih, ovsenih i ražanih pahuljica sa bademovim mlekom i orašastim plodovima po izboru

užina: kruška

ručak: 150 grama integralnog pirinča i dinstana piletina ili riba

večera: čorba od bundeve sa semenkama i kriška integralnog hleba

Foto Shutterstock

Četvrtak

doručak: avokado sa kukuruznim pločicama

užina: grožđe

ručak: grilovana riba sa barenim brokolijem i belim lukom

večera: kinoa sa povrćem

Foto: Shutterstock

Petak

doručak: mešavina ječmenih, ovsenih i ražanih pahuljica sa bademovim mlekom i suvim voćem po izboru

užina: jabuka

ručak: riba i salata od celera

večera: salata od kupusa, crvene paprike i tunjevine, parče integralnog hleba

Pogledajte više