ISHRANOM SPREČITE PREHLADU: Sezona je respiratornih infekcija, hranom ojačajte imunitet (JELOVNIK)
DA zdravlje na usta ulazi odavno je poznato. Zato ukoliko ove jeseni i zime želite da prođete bez prehlade i drugih respiratornih infekcija bitno je da se hranite pravilno, odnosno da unosite sve neophodne hranljive elemente.
Osim mesa, ribe, jaja, mlečnih proizvoda, žitarica voća i povrća, važno je da povećate unos agruma, jer oni su bogati antioksidansima i vitaminom C.
Druga bitna hranljiva komponeta za jačanje imuniteta je cink. Ovaj mineral se u većim količinama nalazi u crvenom mesu, pasulju, sočivu, orašastim plodovima, crnoj čokoladi...
Dok zimnica ne zameni sveže salate uz obrok, trebalo bi ih jesti što češće. Ove dane iskoristite za salatu od svežeg kupusa, paprike, šargarepe, celera...
Izbegavajte hranu koja sadrži šećere, trans masti, a najviše alkohol i cigarete. Ove četiri stvari mogu ozbiljno da umanje odbrambene snage organizma.
Evo primera jelovnika za jačanje imuniteta:
Ponedeljak
Doručak: kajgana, čaša kiselog mleka i jedna sveža paprika
Užina: grejp ili 20 g crne čokolade
Ručak: dinstane krmenadle i salata od kupusa
Užina: pomorandža
Večera: projara sa spanaćem i šolja jogurta
Utorak
Doručak: mešavina pahuljica sa šoljom jogurta, desetak badema i malo suvog grožđa
Užina: šaka oraha
Ručak: riba i jedan bareni krompir, sveža salata po izboru
Užina: dve mandarine
Večera: parče sira, šunke i salata po izboru
Sreda
Doručak: dva barena jajeta, bareni brokoli začinjen po želji
Užina: kivi
Ručak: grašak i dinstana piletina
Užina: dve mandarine
Večera: ovsene pahuljice sa malo suvog grožđa, badema i jogurtom
Četvrtak
Doručak: barena jaja, šolja kefira, dva parčeta hleba i sveža paprika
Užina: 30 g crne čokolade
Ručak: pasulj i kupus salata
Užina: pomorandža
Večera: integralni pirinač, parče mesa i salata
Petak
Doručak: sardina, kriška hleba i crvena paprika
Užina: pomorandža
Ručak: kuvano sočivo i salata od celera
Užina: kivi ili mandarine
Večera: omlet sa prazilukom, kriška hleba i salata po izboru