PRAVI IZBOR - NEUTRALNA HRANA: Tokom lečenja karcinoma važno je šta se jede (JELOVNIK)
OPERATIVNO lečenje, zračna terapija i hemioterapija usled lečenja karcinoma mogu značajno da promene potrebe za hranljivim materijama.
Osim toga, činjenica je da ogromna većina pacijenata usled terapije protiv raka gubi na telesnoj težini, smanjuje se mišićna masa, i često pate od mučnine, teškoća sa varenjem, i problema sa dijarejom i zatvorom. Zato stručnjaci za ishranu kažu da je glavni cilj ishrane tokom lečenja kancera da se spreči gubitak kilograma i očuva masa mišića.
Da bi se postigao cilj važan je odabir kvalitetnih namirnica, i da su spremljene na takav način da se lakše vare. Važno je da se unose proteini iz ribe, mesa, jaja, mlečnih proizvoda. Pri tome, savet je da se bira hrana neutralnijeg ukusa. Primera radi, bele ribe su manje intenzivnog ukusa od tamnih. Belanca bi trebalo obilato jesti, iseckana i dodata u pire od povrća, jer belance je najkvalitetniji prirodni protein, a potpuno je neutralnog ukusa.
Obično jestivo ulje, pa i maslinovo ulje, koje je rafinisano, lakše se podnosi od raznih nerafinisanih proizvoda. Mleveno meso je neuporedivo biološki iskoristljivije i može biti odličan izbor kada se napravi sa blagim povrćem kao što su tikvice, šargarepa, krompir.
Kiseli mlečni proizvodi su lakše podnošljivi od običnog mleka. Beli tostiran hleb se lakše vari od integralnog. Kod ljudi koji imaju izražen pad apetita, dnevni unos hrane trebalo bi da se podeli u više manjih obroka, od šest do osam. Najbolje je da veći broj obroka bude u obliku pirea, jer se oni lakše podnose i vare.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik za pacijente na terapiji protiv raka:
Ponedeljak
Doručak: sitno iseckana belanca sa barenim brokolijem i kuvanom šargarepom, čaša kiselog mleka, prepečen tost
Užina: pečena jabuka
Ručak: pileća krem-čorba bogata povrćem i dve kriške prepečenog hleba
Užina: pire od povrća
Večera: kuvana bela riba po izboru
Utorak
Doručak: dva barena cela jaja, sitno iseckana, prepečen hleb i šolja jogurta, malo svežeg krastavca
Užina: pečena jabuka
Ručak: bela riba i jedan bareni krompir
Užina: palenta sa malo blagog sira
Večera: krem-čorba od mesa i povrća
Sreda
Doručak: domaća pašteta od sveže barenog mesa, blago začinjena i dve kriške prepečenog hleba
Užina: pire od banane
Ručak: dinstana piletina i bareno povrće po želji
Užina: pečena jabuka
Večera: sitno iseckana jaja sa barenim povrćem
Četvrtak
Doručak: pecivo od pirea od povrća i brašna sa jogurtom
Užina: pire od banane
Ručak: pire krompir i dinstano meso
Užina: pečena jabuka
Večera: integralni pirinač, parče mesa i salata
Petak
Doručak: dva barena cela jaja sitno iseckana, prepečen hleb i šolja jogurta, malo svežeg krastavca
Užina: pire od pečene jabuke i barene šargarepe
Ručak: musaka od tikvica i mlevenog mesa
Užina: pire od banane
Večera: rižoto sa sitnim komadima ćurećeg ili pilećeg mesa, salata po izboru