PRAVI IZBOR - NEUTRALNA HRANA: Tokom lečenja karcinoma važno je šta se jede (JELOVNIK)

Ivana Kovačić 13. 11. 2023. u 18:30

OPERATIVNO lečenje, zračna terapija i hemioterapija usled lečenja karcinoma mogu značajno da promene potrebe za hranljivim materijama.

Foto Shutterstock

Osim toga, činjenica je da ogromna većina pacijenata usled terapije protiv raka gubi na telesnoj težini, smanjuje se mišićna masa, i često pate od mučnine, teškoća sa varenjem, i problema sa dijarejom i zatvorom. Zato stručnjaci za ishranu kažu da je glavni cilj ishrane tokom lečenja kancera da se spreči gubitak kilograma i očuva masa mišića.

Da bi se postigao cilj važan je odabir kvalitetnih namirnica, i da su spremljene na takav način da se lakše vare. Važno je da se unose proteini iz ribe, mesa, jaja, mlečnih proizvoda. Pri tome, savet je da se bira hrana neutralnijeg ukusa. Primera radi, bele ribe su manje intenzivnog ukusa od tamnih. Belanca bi trebalo obilato jesti, iseckana i dodata u pire od povrća, jer belance je najkvalitetniji prirodni protein, a potpuno je neutralnog ukusa.

Foto Shutterstock

Obično jestivo ulje, pa i maslinovo ulje, koje je rafinisano, lakše se podnosi od raznih nerafinisanih proizvoda. Mleveno meso je neuporedivo biološki iskoristljivije i može biti odličan izbor kada se napravi sa blagim povrćem kao što su tikvice, šargarepa, krompir.

Kiseli mlečni proizvodi su lakše podnošljivi od običnog mleka. Beli tostiran hleb se lakše vari od integralnog. Kod ljudi koji imaju izražen pad apetita, dnevni unos hrane trebalo bi da se podeli u više manjih obroka, od šest do osam. Najbolje je da veći broj obroka bude u obliku pirea, jer se oni lakše podnose i vare.

Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik za pacijente na terapiji protiv raka:

Foto: Shutterstock

Ponedeljak

Doručak: sitno iseckana belanca sa barenim brokolijem i kuvanom šargarepom, čaša kiselog mleka, prepečen tost

Užina: pečena jabuka

Ručak: pileća krem-čorba bogata povrćem i dve kriške prepečenog hleba

Užina: pire od povrća

Večera: kuvana bela riba po izboru

Foto: Free Images Pixabay

Utorak

Doručak: dva barena cela jaja, sitno iseckana, prepečen hleb i šolja jogurta, malo svežeg krastavca

Užina: pečena jabuka

Ručak: bela riba i jedan bareni krompir

Užina: palenta sa malo blagog sira

Večera: krem-čorba od mesa i povrća

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

Doručak: domaća pašteta od sveže barenog mesa, blago začinjena i dve kriške prepečenog hleba

Užina: pire od banane

Ručak: dinstana piletina i bareno povrće po želji

Užina: pečena jabuka

Večera: sitno iseckana jaja sa barenim povrćem

Foto: Shutterstock

Četvrtak

Doručak: pecivo od pirea od povrća i brašna sa jogurtom

Užina: pire od banane

Ručak: pire krompir i dinstano meso

Užina: pečena jabuka

Večera: integralni pirinač, parče mesa i salata

Foto: Printskrin Jutjub/ My kitchen Tanja

Petak

Doručak: dva barena cela jaja sitno iseckana, prepečen hleb i šolja jogurta, malo svežeg krastavca

Užina: pire od pečene jabuke i barene šargarepe

Ručak: musaka od tikvica i mlevenog mesa

Užina: pire od banane

Večera: rižoto sa sitnim komadima ćurećeg ili pilećeg mesa, salata po izboru

Pogledajte više