GRICKAJTE KOKICE I - ČUVAJTE PLUĆA: Kukuruz je riznica vitamina B, antioksidanasa i vlakana

Ivana Kovačić 31. 10. 2023. u 14:00

U OVO doba godine među kukuruzom, bere se i onaj od koga se prave kokice.

Foto Shutterstock

Kao i druge vrste kukuruza i kokičar obiluje vlaknima koja snižavaju povišeni nivo holesterola, folnom kiselinom koja štiti krvotok, i vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga, kao i ugljenim hidratima koji obezbeđuju preko potrebnu energiju.

Tim naučnika Univerziteta u Pensilvaniji tvrdi da kokice sadrže više antioksidanasa nego voće i povrće. Ističu da jedna porcija kokica ima oko 300 miligrama antioksidanasa, što je skoro dvostruko više od 160 miligrama, koliko sadrži porcija bilo kojeg voća. Koncentrat antioksidanasa kokice imaju u sebi jer u stvari sadrže samo četiri odsto vode, dok u pojedinim vrstama voća i povrća taj postotak dostiže 90. Pritom se upravo u hrskavoj opni kokice nalazi najveća doza antioksidanasa i vlakana.

Ovo antioksidativno dejstvo kokica na organizam, uz određene pigmente koji se nalaze u kukuruzu, značajno smanjuju rizik od obolevanja od raka pluća. Jedna od studija je pokazala da jedenje kokica kod nepušača smanjuje rizik za 27 odsto, a kod pušača 37 odsto u odnosu na pušače koji ih retko jedu.

Zahvaljujući obilju vitamina B1 u kukuruzu-kokičaru, može da se spreči razvoj senilnosti, pa i Alchajmerove bolesti kod starijih.

Bez ulja i soli

U PRIPREMANjU kokica ne bi trebalo preterivati sa uljem i solju. Ove dve namirnice, pogotovo so, mogu negativno da utiču na zdravlje, pa ako ih previše posolite ili zamastite ne možete računati na to da su kokice zdrave. Nutricionisti savetuju da je kokice najbolje spremati u aparatu za kokice koji radi na vruć vazduh.

Zbog velikog sadržaja biljnih vlakana, odličan je diuretik i pomaže u regulisanju zatvora. Dobar je i kod oboljenja želuca, jer ublažava simptome gastritisa i čira na želucu, a znatno smanjuje i gorušicu.

Usled velikog sadržaja dijetetskih vlakana, kukuruz snižava nivo holesterola u krvi, a njegovo blagotvorno dejstvo na zdravlje kardiovaskularnog sistema leži i u značajnom sadržaju vitamina B grupe koji snižavaju nivo homocistina u krvi. Homocistin direktno oštećuje krvne sudove pa snižavanjem koncentracije ovih opasnih molekula smanjuje se rizik od srčanog i moždanog udara, ili oboljenja perifernih krvnih sudova.

Pogledajte više