BROKOLI ČUVAR JETRE: Uz promenu ishrane i ove namirnice sačuvajte zdravlje (JELOVNIK)
KADA se naruši zdravlje jetre, u pitanje se dovode mnoge druge funkcije organizma, jer ovaj organ ima višestruku ulogu. Jetra reguliše metabolizam, razgrađuje masnoće i pretvara vrednosti unesenih namirnica u energiju, a važna je i za detoksikaciju.
Kao i svi drugi organi u našem telu, ni jetra ne voli previše alkohola i cigareta. Izbegavanje ovih loših navika može da bude ključno za očuvanje njenog zdravlja. Još, ako se uz zdrave navike uvede odgovarajuća ishrana, to može da bude pogodak.
Nutricionisti tvrde da je najbolja hrana za jetru ona koja sadrži obilje vlakana. Na prvom mestu integralne žitarice. Uz žitarice, savetuju i obilje povrća, a studije su pokazale da brokoli može da pomogne u zaštiti od nealkoholne masne bolesti jetre. Za očuvanje zdravlja jetre važno je i lisnato povrće, poput spanaća, jer sadrži snažan antioksidans koji se zove glutation. Za njega je dokazano da je od koristi u poboljšanju funkcije jetre. Orašasti plodovi su odličan izvor vitamina E, hranljive materije za koju istraživanja pokazuju da može biti od pomoći u zaštiti od bolesti masne jetre. Jetri prija i šoljica do dve kafe dnevno, a neka istraživanja su pokazala da kafa može da bude korisna u smanjenju rizika od raka jetre. Od začina se najviše savetuju origano, žalfiju ili ruzmarin.
Ovo je predlog jelovnika:
Ponedeljak
doručak: mešavina ovsenih, ječmenih i ražanih pahuljica sa nekoliko orašastih plodova i kiselim mlekom
užina: jabuka
ručak: krem-čorba od brokolija i dinstano meso po izboru
večera: projara sa spanaćem i šolja jogurta
Utorak
doručak: dva barena jaja, dva prepečena parčeta hleba i povrće po izboru
užina: maline
ručak: grilovana riba i krem-čorba od brokolija
večera: crvene paprike punjene sirom i kriška hleba
Sreda
doručak: parče mladog nemasnog sira, bareni brokoli i bareno jaje
užina: kruška
ručak: 150 grama integralnog pirinča i dinstana piletina
večera: ovsene pahuljice sa malo suvog grožđa, badema i jogurtom
Četvrtak
doručak: namaz od belog luka u maslinovom ulju, dva prepečena parčeta hleba i paradjz salata
užina: borovnice
ručak: grilovana riba sa barenim brokolijem i belim lukom
večera: rižoto od integralnog pirinča sa povrćem
Petak
doručak: dva barena jaja i sveža crvena paprika, čaša kiselog mleka
užina: kupine
ručak: kuvano sočivo i salata od celera
večera: zapečeni brokoli sa belancima i sitnim komadima ćurećeg ili pilećeg mesa