BROKOLI ČUVAR JETRE: Uz promenu ishrane i ove namirnice sačuvajte zdravlje (JELOVNIK)

I. K. 26. 10. 2023. u 18:30

KADA se naruši zdravlje jetre, u pitanje se dovode mnoge druge funkcije organizma, jer ovaj organ ima višestruku ulogu. Jetra reguliše metabolizam, razgrađuje masnoće i pretvara vrednosti unesenih namirnica u energiju, a važna je i za detoksikaciju.

Foto Shutterstock

Kao i svi drugi organi u našem telu, ni jetra ne voli previše alkohola i cigareta. Izbegavanje ovih loših navika može da bude ključno za očuvanje njenog zdravlja. Još, ako se uz zdrave navike uvede odgovarajuća ishrana, to može da bude pogodak.

Nutricionisti tvrde da je najbolja hrana za jetru ona koja sadrži obilje vlakana. Na prvom mestu integralne žitarice. Uz žitarice, savetuju i obilje povrća, a studije su pokazale da brokoli može da pomogne u zaštiti od nealkoholne masne bolesti jetre. Za očuvanje zdravlja jetre važno je i lisnato povrće, poput spanaća, jer sadrži snažan antioksidans koji se zove glutation. Za njega je dokazano da je od koristi u poboljšanju funkcije jetre. Orašasti plodovi su odličan izvor vitamina E, hranljive materije za koju istraživanja pokazuju da može biti od pomoći u zaštiti od bolesti masne jetre. Jetri prija i šoljica do dve kafe dnevno, a neka istraživanja su pokazala da kafa može da bude korisna u smanjenju rizika od raka jetre. Od začina se najviše savetuju origano, žalfiju ili ruzmarin.

Ovo je predlog jelovnika:

Foto Shutterstock

Ponedeljak

doručak: mešavina ovsenih, ječmenih i ražanih pahuljica sa nekoliko orašastih plodova i kiselim mlekom

užina: jabuka

ručak: krem-čorba od brokolija i dinstano meso po izboru

večera: projara sa spanaćem i šolja jogurta

Foto: Free Images Pixabay

Utorak

doručak: dva barena jaja, dva prepečena parčeta hleba i povrće po izboru

užina: maline

ručak: grilovana riba i krem-čorba od brokolija

večera: crvene paprike punjene sirom i kriška hleba

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

doručak: parče mladog nemasnog sira, bareni brokoli i bareno jaje

užina: kruška

ručak: 150 grama integralnog pirinča i dinstana piletina

večera: ovsene pahuljice sa malo suvog grožđa, badema i jogurtom

Foto: Shutterstock

Četvrtak

doručak: namaz od belog luka u maslinovom ulju, dva prepečena parčeta hleba i paradjz salata

užina: borovnice

ručak: grilovana riba sa barenim brokolijem i belim lukom

večera: rižoto od integralnog pirinča sa povrćem

Foto Shutterstock

Petak

doručak: dva barena jaja i sveža crvena paprika, čaša kiselog mleka

užina: kupine

ručak: kuvano sočivo i salata od celera

večera: zapečeni brokoli sa belancima i sitnim komadima ćurećeg ili pilećeg mesa

Pogledajte više