SMRŠAJTE UZ OBILJE PROTEINA: Keto dijeta – za siguran gubitak kilograma (JELOVNIK)
KETO dijeta je za mnoge bila i i dalje je rešenje da skinu kilograme i da telesnu težinu drže pod kontrolom.
Ključna osobina ovog načina ishrane je da se izbor namirnica svodi na proteine, dakle, jaja, meso, ribu, mlečne proizvode, uz niskokalorično povrće i voće. Međutim, keto dijeta nije preporučljiva za dugotrajan način ishrane jer negativno utiče na bubrege i jetru.
Ipak, postoji način da pobedite višak kilograma. Uz normalan unos proteina životinjskog porekla povećajte unos namirnica bogatih proteinima iz biljnih izvora.
Inače, proteini su izuzetno važan mikronutrijent u našoj ishrani i bez njih nema normalnog psihofizičkog funkcionisanja. Osnovno su gradivo mišića, studije su pokazale da ubrzavaju metabolizam, a hrana puna proteina čini da se osećamo duže sito. To posebno pogoduje režimima ishrane za redukciju težine.
Biljne namirnice bogate proteinima su orašasti plodovi i semenke, čija seme, ovas, pirinač i sočivo, avokado, brokoli, karfiol, kelj, spanać, kukuruz.
Evo predloga jelovnika:
Ponedeljak
doručak: pola avokada, manji paradajz i dva barena jajeta
užina: jabuka
ručak: kuvano sočivo i kupus salata
večera: pohovani karfiol u rerni i šolja punomasnog jogurta
Utorak
doručak: semenke po izboru sa punomasnom pavlakom
užina: maline
ručak: grilovana riba i krem-čorba od brokolija
večera: jogurt sa čija semenkama
Sreda
doručak: parče mladog nemasnog sira, bareni brokoli i bareno jaje
užina: kruška
ručak: 150 grama integralnog pirinča i dinstana piletina
večera: čorba od avokada sa sirom
Četvrtak
doručak: namaz od avokada na palačinki napravljenoj od pečenog kačkavalja
užina: ribizle ili jabuka
ručak: grilovana riba sa barenim brokolijem i belim lukom
večera: kinoa sa povrćem
Petak
doručak: dva barena jaja i sveža crvena paprika, čaša kiselog mleka
užina: kupine
ručak: kuvano sočivo i salata od celera
večera: zapečeni karfiol sa belancima i sitnim komadima ćurećeg ili pilećeg mesa