KAD ŠTITNA NE RADI KAKO BI TREBALO: Za "Hašimoto" što više sirove hrane (JELOVNIK)
UKOLIKO imate Hašimotov tireoditis, ishrana može da ima veliki uticaj na kontrolu ovog stanja i na zdravlje kompletnog organizma.
Činjenica je da ne postoji specifična, univerzalna dijeta za koju je dokazano da leči svakoga ko ima "Hašimoto", ali izvesna pravila za trpezom mogu da se usvoje.
Za obolele od "Hašimota" važi da bi trebalo da jedu što više sirove, neprerađene hrane a da maksimalno izbegavaju onu industrijsku i konzeriviranu. Takođe, za ovo stanje štitaste žlezde preporučuje se što više lisnatog zelenog povrća, poput kelja i spanaća, povrće poput prokelja, brokolija, šargarepe, kelerabe i crvene, žute i narandžaste paprike, voće (bobice, jabuke, banane, pomorandža), riba sa dobrim mastima kao što je losos, zdrave masti iz avokada, oraha, badema, indijskog oraha... nemasni proteini, uključujući tofu i jaja, hrana sa što više vlakana, kurkuma, đumbir, beli luk.
Neke kliničke studije su ponudile dokaze i da bezglutenski načini ishrane mogu da budu delotvorni za osobe sa Hašimotovim poremećajem.
Takođe, važno je i da ishranu obogatite vitaminom D i selenom. Naime, više studija je ukazalo na vezu između niskog nivoa vitamina D i pojave Hašimoto sindroma, a u jednoj je čak 85 odsto ispitanika imalo nedovoljan nivo ovog vitamina.
I nizak nivo selena, važnog minerala za funkciju mozga, imunitet i plodnost, tipičan je za "Hašimoto" pacijente.
Evo primera jelovnika:
Ponedeljak
doručak: salata od celog avokada, paradajza i luka po želji, kriška integralnog hleba
užina: banana
ručak: losos i dinstani spanać
večera: dva barena jaja, salata i kriška integralnog hleba
Utorak
doručak: palenta sa avokadom
užina: šaka oraha
ručak: grilovana riba i salata od barenog brokolija sa belim lukom
večera: barena boranija zapečena sa pavlakom, jajima i začinjna belim lukom
Sreda
doručak: parče mladog nemasnog sira, bareni brokoli i bareno jaje
užina: maline
ručak: pohovani karfiol u rerni i riba
večera: čorba od prokelja sa mesom
Četvrtak
doručak: dva integralna prepečena tosta i domaća riblja pašteta
užina: jabuka
ručak: piletina na žaru i dinstana šargarepa
večera: avokado sa sirom i paradajzom
Petak
doručak: dva barena jaja, sveža paprika i kriška hleba
užina: kupine
ručak: 200 grama obarenog krompira, parče piletine i salata od spanaća
večera: zapečeni karfiol sa belancima i sitnim komadima ćurećeg ili pilećeg mesa