ISHRANOM POBEDITE HELIKOBAKTERIJU: Uz ovu ishranu rešite se problema (JELOVNIK)

I. K. 09. 10. 2023. u 09:30

UKOLIKO patite od helikobakterije, uz antibiotsku terapiju biće vam neophodna i odgovarajuća ishrana da bi se trajno rešili ovog mikroorganizma.

Foto Shutterstock

Prvo pravilo kod ishrane protiv helikobakterije je da izbegavate masnu hranu. Kafa i alkohol su takođe nepoželjni tokom lečenja, jer mogu da podstaknu stvaranje čira.

Poslednjih godina uočeno je da i velike količine glutena mogu dodatno da iritiraju oštećenu sluzokožu želuca usled prisustva helikobakterije. Zato je važno da izbegavate previše peciva, belog hleba, kekseve, grickalice...

Takođe, ograničite kiselo voće i povrće poput limuna i paradajza. Isto važi i za kiseli kupus, krastavčiće... Gazirana pića, naravno ne dolaze u obzir.

Jedite voće sa visokim sadržajem vlakana, jer će vam ono najbolje pomoći da se izborite sa simptomima kao što su stomačni bolovi. Naručito se preporučuju jabuke, kruške, maline i ribizle. Slobodno možete konzumirati i suvo voće.

Od povrća se savetuje spanać, brokoli, grašak, slatki krompir, celer, mladi luk, crni luk i beli luk.

Birajte meso bez mnogo masnoća, poput pilećeg i ćurećeg.

Proteine možete pronaći i u jogurtu sa niskim procentom masnoće, kiselom mleku i siru.

Evo predloga jelovnika protiv helikobakterije:

Foto: Profimedia

Ponedeljak

doručak: čaša kiselog mleka, kriška integralnog hleba i dva barena jaja

užina: jabuka

ručak: grilovana piletina ili ćuretina i dinstani spanać

večera: šolja jogurta i parče integralnog hleba sa domaćom paštetom od ribe

Foto: Shutterstock

Utorak

doručak: palenta sa jogurtom

užina: maline

ručak: grilovana riba i salata od krastavaca

večera: integralni rezanci sa tunjevinom u komadima

 

Foto Shutterstock

Sreda

doručak: parče mladog nemasnog sira, bareni brokoli i bareno jaje

užina: kruška

ručak: 150 grama graška i dinstana piletina

večera: čorba od brokolija sa sirom

Foto: Shutterstock

Četvrtak

doručak: dva integralna prepečena tosta i kiselo mleko

užina: ribizle ili jabuka

ručak: grilovana riba sa barenim brokolijem začinjeno belim lukom

večera: integralni rezanci sa nemasnim mladim sirom

Foto Shutterstock

Petak

doručak: kiselo mleko sa parčetom hleba sa domaćom ribljom paštetom

užina: kupine

ručak: 200 grama obarenog krompira, parče piletine i salata od celera

večera: zapečeni karfiol sa belancima i sitnim komadima ćurećeg ili pilećeg mesa

Pogledajte više