ISHRANOM POBEDITE HELIKOBAKTERIJU: Uz ovu ishranu rešite se problema (JELOVNIK)
UKOLIKO patite od helikobakterije, uz antibiotsku terapiju biće vam neophodna i odgovarajuća ishrana da bi se trajno rešili ovog mikroorganizma.
Prvo pravilo kod ishrane protiv helikobakterije je da izbegavate masnu hranu. Kafa i alkohol su takođe nepoželjni tokom lečenja, jer mogu da podstaknu stvaranje čira.
Poslednjih godina uočeno je da i velike količine glutena mogu dodatno da iritiraju oštećenu sluzokožu želuca usled prisustva helikobakterije. Zato je važno da izbegavate previše peciva, belog hleba, kekseve, grickalice...
Takođe, ograničite kiselo voće i povrće poput limuna i paradajza. Isto važi i za kiseli kupus, krastavčiće... Gazirana pića, naravno ne dolaze u obzir.
Jedite voće sa visokim sadržajem vlakana, jer će vam ono najbolje pomoći da se izborite sa simptomima kao što su stomačni bolovi. Naručito se preporučuju jabuke, kruške, maline i ribizle. Slobodno možete konzumirati i suvo voće.
Od povrća se savetuje spanać, brokoli, grašak, slatki krompir, celer, mladi luk, crni luk i beli luk.
Birajte meso bez mnogo masnoća, poput pilećeg i ćurećeg.
Proteine možete pronaći i u jogurtu sa niskim procentom masnoće, kiselom mleku i siru.
Evo predloga jelovnika protiv helikobakterije:
Ponedeljak
doručak: čaša kiselog mleka, kriška integralnog hleba i dva barena jaja
užina: jabuka
ručak: grilovana piletina ili ćuretina i dinstani spanać
večera: šolja jogurta i parče integralnog hleba sa domaćom paštetom od ribe
Utorak
doručak: palenta sa jogurtom
užina: maline
ručak: grilovana riba i salata od krastavaca
večera: integralni rezanci sa tunjevinom u komadima
Sreda
doručak: parče mladog nemasnog sira, bareni brokoli i bareno jaje
užina: kruška
ručak: 150 grama graška i dinstana piletina
večera: čorba od brokolija sa sirom
Četvrtak
doručak: dva integralna prepečena tosta i kiselo mleko
užina: ribizle ili jabuka
ručak: grilovana riba sa barenim brokolijem začinjeno belim lukom
večera: integralni rezanci sa nemasnim mladim sirom
Petak
doručak: kiselo mleko sa parčetom hleba sa domaćom ribljom paštetom
užina: kupine
ručak: 200 grama obarenog krompira, parče piletine i salata od celera
večera: zapečeni karfiol sa belancima i sitnim komadima ćurećeg ili pilećeg mesa