UZ PROMENU ISHRANE VREDNOSTI MANJE DO 20 ODSTO: Evo kako da snizite holesterol i trigliceride (JELOVNIK)
KADA nalazi krvi pokažu narušene vrednosti masnoća, prvi korak bi trebalo da bude promena navika u ishrani.
Prema rečima stručnjaka, odgovarajuća dijeta može čak za 20 odsto da snizi povišen nivo holesterola i triglicerida. Naučno je dokazano, a potvrdila je i klinička praksa, da kod pacijenata sa malim poremećajem lipidnog statusa, dijetetskom intervencijom može da se u potpunosti vrati normalno stanje.
Čak i kod pacijenata sa visokim vrednostima holesterola i triglicerida prva tri meseca trebalo bi probati regulaciju masnoća u krvi pomoću dijete. Jer, ishrana je važna i u slučaju da su neophodni lekovi, s obzirom na to da će doprineti da doza medikamenta bude manja.
Podaci Svetske zdravsene organizacije pokazuju da od povišenih masnoća u krvi pati gotovo polovina svetske populacije. Među njima najveći je broj onih koji imaju narušene vrednosti i holesterola i triglicerida.
Lekari napominju da u slučaju kada pacijent ima povećan i holesterol i trigliceride potrebna je velika stručnost u propisivanju odgovarajućeg jelovnika. Jer, kako ističu, kod narušenog holesterola preporučuje se ishrana sa što više složenih ugljenih hidrata, ali to nikako ne odgovara poremećenim vrednostima triglicerida.
Ipak, postoje zajedničke smernice za ishranu koja bi trebalo da narušeni lipidni status organizma vrati u normalu.
To praktično znači da bi trebalo u potpunosti da se izbace tvrdi margarin, lisnata testa, bilo da su smrznuta ili sveža, kokice u kesi koje se pripremaju u mikrotalasnoj, većina kekseva, punjeni konditorski proivodi, posne čokolade, posni sir i biljna mast...
Normalnim vrednostima masnoća u krvi smatra se ukupni holesterol manji od 5,2 mmol/l, dobar (HDL) veći od 1 mmol/l i loš (LDL) ispod 2,6 mmol/L.
Kada je o trigliceridima reč, oni bi trebalo da budu manji od 1,7 mmol/L.
Evo predloga jelovinka protiv masnoća u krvi:
Ponedeljak
doručak: avokado, kriška hleba i paradajz
užina: jabuka
ručak: 170 g grilovane piletine ili ćuretine i salata od kupusa
večera: šolja jogurta i parče hleba sa domaćom paštetom od ribe
Utorak
doručak: šolja ovsenih pahuljica sa šakom suvog grožđa, preliveno sa 2 dl jogurta
užina: maline
ručak: grilovana riba i salata od krastavaca
večera: integralni rezanci sa tunjevinom u komadima
Sreda
doručak: parče mladog nemasnog sira, avokado i paradajz
užina: banana
ručak: 150 grama graška i šopska salata
večera: bareni brokoli i izdinstana piletina, začini po ukusu
Četvrtak
doručak: avokado, jedan integralni prepečeni tost i kiselo mleko
užina: pomorandža
ručak: grilovana riba sa salatom od kupusa
večera: integralni rezanci sa nemasnim mladim sirom
Petak
doručak: kiselo mleko sa parčetom hleba sa domaćom ribljom paštetom
užina: kupine
ručak: 200 grama obarenog krompira, parče piletine i salata od cvekle
večera: zapečeni karfiol sa belancima i sitnim komadima ćurećeg ili pilećeg mesa