RIZNICA VITAMINA I MINERALA: Nutricionista otkriva zašto su šljive fantastične za zdravlje
ŠLjIVA potiče iz Azije, a poznata je bila još u starom veku. Danas se uzgaja preko 2.500 vrsta šljiva. Najpoznatije vrste su: bistrica, stenli, čačanka, valjevka. Zbog bogatstva vitamina, minerala, biljnih vlakana, šljiva zauzima važno mesto u ishrani.
- Svež plod šljive ima nisku energetsku vrednost, svega 46 kcal na 100 g. Od vitamina sadrži beta karoten (provitamin A), vitamin C, folne kieline, niacin, vitamin B6, i obilje vitamina: kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, natrijum, bakra i gvožđa. Šljiva sadrži rastvorljiva biljna vlakna koji deluju blagotvorno kod sniženja holesterola u krvi i zatvora - objašnjava nutricionista za medije.
Podstiču rad jetre i regulišu probavu
Prema rečima nutricioniste, zbog bogatstva vitamina, minerala, biljnih vlakana, šljiva zauzima važno mesto u ishrani.
- Šljive su blagotvorne jer pomažu kod psihičkih nemira i poteškoća sa koncentracijom, jačaju srce i imunitet, regulišu probavu, čiste organizam i odstranjuju iz njega štetne materije, podstiču rad jetre i popravljaju apetit. Jezgro koštice šljive sadrži vitamin B17 koji se koristi u terapiji kod obolelih od karcinoma kao prirodni suplement, a mogu ga preventivno jesti i zdrave osobe - tvrde nutricionisti.
(Kurir)
BONUS VIDEO:
ŽIVOT U RUŽIČASTOM: Muhli trava oduševljava posetioce kineskog Liuzhoua