ISHRANOM POBEDITE ANEMIJU: Uz ovaj jelovnik rešite se malokrvnosti i nadoknadite gvožđe
MALOKRVNOST koja je posledica manjka gvožđa je najčešća anemija.
Da bi lekar bio siguran da je reč o ovoj vrsti malokrvnosti, pacijenta bi trebalo da uputi na kompletan pregled krvne slike. Jer, hematolozi, specijalisti za bolesti krvi, ističu da je nizak nivo hemoglobina prvi znak koji ukazuje na anemiju, ali vrlo često nije dovoljan da se postavi dijagnoza.
Za preciznu postavljenu dijagnozu osim sniženog hemoglobina treba da se utvrdi i vrednost samog gvožđa, odnosno nivo feritina. Ukoliko su sniženi gvožđe i feritin onda je sigurno reč o anemiji usled nedostatka gvožđa. U toj situaciji lekar može da propiše nadoknadu gvožđa namenskim preparatima, kao i odgovarajući način ishrane.
Za trajno izlečenje od anemije usled nedostatka gvožđa upravo je odgovarajuća ishrana ključan faktor, jer preparati gvožđa mogu da deluju samo na kratke staze.
Jelovnik kojim ćete da podebite anemiju sadrži namirnice koje obiluju gvožđem, a to su pasulj, kelj, brokoli, spanać, cvekla, smeđi pirinač, crvena mesa, riba, semenke, jaja, sušeno voće (brusnica, aronija, suve šljive) crna čokolada i kakao.
Evo primera jelovnika za sedam dana:
Ponedeljak
doručak: ovsene pahuljice sa sušenom brusnicom, medom i jogurtom
užina: šolja kakaoa
ručak: tanjir juneće čorbe i 200 g barenog brokolija, začinjeno po ukusu
večera: integralni pirinač i piletina na žaru, salata po izboru
Utorak
doručak: dva kuvana jaja, kriška hleba i salata od paradajza, krastavaca i luka
užina: 30 crne čokolade
ručak: biftek na žaru i kupus salata začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom
večera: projara sa povrćem
Sreda
doručak: dva barena jaja, presna crvena paprika, dve kriške integralnog hleba
užina: šaka badema
ručak: grašak sa junetinom i salata od cvekle
večera: krem sir, pečenica, integralni hleb i sveže ceđen sok od pomorandže ili limunada sa kašikom meda
Četvrtak
doručak: omlet sa prazilukom od dva jaja pržena na vrlo malo maslinovog ulja, dve kriške integralnog hleba
ručak: krem-čorba od brokolija, karfiola i piletine, riba na žaru i integralni pirinač
užina: nekoliko suvih kajsija
večera: šolja kakaoa i parče pite sa sirom
Petak
doručak: ovsene pahuljice sa sitno iseckanim suvim šljivama, bademima i jogurtom
ručak: pasulj i salata od pečenih paprika začinjena belim lukom
užina: šaka oraha
večera: tunjevina, hleb i salata od cvekle
Subota
doručak: salata od kukuruza šećerca, crvenog pasulja, tunjevine i crvenog luka i crvene paprike, kriška hleba
ručak: svinjeske šnicle i čorba od karfiola
užina: šaka suncokreta
večera: dva jaja na oko, hleb i sezonska salata
Nedelja
doručak: palenta sa sirom
ručak: boranija i salata od sveže rendane cvekle začinjena belim lukom
užina: 30 g crne čokolade
večera: goveđa pršuta, masline, sir i integralni hleb
BONUS VIDEO -
OSNOVNE VEŽBE ZA ISTEZANjE VRATA: Dovoljna je samo jedna stolica