ISHRANOM POBEDITE ANEMIJU: Uz ovaj jelovnik rešite se malokrvnosti i nadoknadite gvožđe

Ivana Kovačić 19. 09. 2023. u 19:00

MALOKRVNOST koja je posledica manjka gvožđa je najčešća anemija.

Foto Shutterstock

Da bi lekar bio siguran da je reč o ovoj vrsti malokrvnosti, pacijenta bi trebalo da uputi na kompletan pregled krvne slike. Jer, hematolozi, specijalisti za bolesti krvi, ističu da je nizak nivo hemoglobina prvi znak koji ukazuje na anemiju, ali vrlo često nije dovoljan da se postavi dijagnoza.

Za preciznu postavljenu dijagnozu osim sniženog hemoglobina treba da se utvrdi i vrednost samog gvožđa, odnosno nivo feritina. Ukoliko su sniženi gvožđe i feritin onda je sigurno reč o anemiji usled nedostatka gvožđa. U toj situaciji lekar može da propiše nadoknadu gvožđa namenskim preparatima, kao i odgovarajući način ishrane.

Za trajno izlečenje od anemije usled nedostatka gvožđa upravo je odgovarajuća ishrana ključan faktor, jer preparati gvožđa mogu da deluju samo na kratke staze.

Jelovnik kojim ćete da podebite anemiju sadrži namirnice koje obiluju gvožđem, a to su pasulj, kelj, brokoli, spanać, cvekla, smeđi pirinač, crvena mesa, riba, semenke, jaja, sušeno voće (brusnica, aronija, suve šljive) crna čokolada i kakao.

Evo primera jelovnika za sedam dana:

Foto Shutterstock

Ponedeljak

doručak: ovsene pahuljice sa sušenom brusnicom, medom i jogurtom

užina: šolja kakaoa

ručak: tanjir juneće čorbe i 200 g barenog brokolija, začinjeno po ukusu

večera: integralni pirinač i piletina na žaru, salata po izboru

Foto: Free Images Pixabay

Utorak

doručak: dva kuvana jaja, kriška hleba i salata od paradajza, krastavaca i luka

užina: 30 crne čokolade

ručak: biftek na žaru i kupus salata začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom

večera: projara sa povrćem

 

Foto: Free Images Pixabay

 

Sreda

doručak: dva barena jaja, presna crvena paprika, dve kriške integralnog hleba

užina: šaka badema

ručak: grašak sa junetinom i salata od cvekle

večera: krem sir, pečenica, integralni hleb i sveže ceđen sok od pomorandže ili limunada sa kašikom meda

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

doručak: omlet sa prazilukom od dva jaja pržena na vrlo malo maslinovog ulja, dve kriške integralnog hleba

ručak: krem-čorba od brokolija, karfiola i piletine, riba na žaru i integralni pirinač

užina: nekoliko suvih kajsija

večera: šolja kakaoa i parče pite sa sirom

Foto: Shutterstock

Petak

doručak: ovsene pahuljice sa sitno iseckanim suvim šljivama, bademima i jogurtom

ručak: pasulj i salata od pečenih paprika začinjena belim lukom

užina: šaka oraha

večera: tunjevina, hleb i salata od cvekle

Foto: Free Images Pixabay

Subota

doručak: salata od kukuruza šećerca, crvenog pasulja, tunjevine i crvenog luka i crvene paprike, kriška hleba

ručak: svinjeske šnicle i čorba od karfiola

užina: šaka suncokreta

večera: dva jaja na oko, hleb i sezonska salata

Foto: Free Images Pixabay

Nedelja

doručak: palenta sa sirom

ručak: boranija i salata od sveže rendane cvekle začinjena belim lukom

užina: 30 g crne čokolade

večera: goveđa pršuta, masline, sir i integralni hleb

BONUS VIDEO -

OSNOVNE VEŽBE ZA ISTEZANjE VRATA: Dovoljna je samo jedna stolica

Pogledajte više