AKO IMATE ŠULJEVE, VIŠE VLAKANA: Uz promenu ishrane i navika - zaboravite na bolne hemoroide (JELOVNIK)
LOŠA ishrana i previše sedenje glavni su uzroci pojave hemoroida, čak i kod onih žena kod kojih se ova boljka pojavi tokom trudnoće.
Iako mahom porodilje za pojavu šuljeva okrivljuju porođaj, činjenica je da su nepravilna ishrana u trudnoći, loša probava, manjak vlakana i neredovna stolica tokom trudnoće ključni uzroci za njihov nastanak. Ove degenerativne promene na završnom delu debelog creva, pogađaju podjednako i muškarce, i mlade i stare.
S obzirom na to da su hemoroidi u najvećem broju slučajeva izazvani pogrešnim životnim navikama, nerealno je očekivati da će primena masti i drugih preparata za lokalnu upotrebu da reši problem. Tek kada otklonimo uzrok i problem možemo trajno rešiti.
Manjak vlakana i ishrana koja sadrži puno raskuvane hrane, industrijskih namirnica, mesnih prerađevina i mesa, šećera, testa i proizvoda od belog brašna, kafe, alkohola, ali i pušenje i sedeći način života, razlog su za pojavu zatvora. Izbegavanjem pomenutih namirnica i povećanjem unosa voća, svežeg i barenog povrća, integralnih žitarica, mahunarki, semenki, hladno ceđenih ulja, koštunjavih plodova, može uspešno da se reši problem zatvora, suvišnih kilograma i posledično hemoroida.
Petodnevni jelovnik za borbu protiv hemoroida trebalo bi da izgleda ovako:
Prvi dan
doručak: mlaka voda sa limunom i medom, porcija svežeg sezonskog voća. Posle sat vremena ovsene pahuljice prokuvane u vodi, a zatim pomešane sa kašikom mlevenih semenki lana, susama i bundeve, izgnječenom bananom i cimetom.
užina: suve šljive i kajsije i sirovi bademi
ručak: pasulj prebranac bez mesa i salata od kupusa i šargarepe.
večera: probiotski jogurt i domaći krekeri od integralnog brašna i semenki
Drugi dan
doručak: mlaka voda sa limunom i smuti od bobičastog voća i banane. Posle sat-dva palenta sa probiotskim jogurtom i kašikom mlevenih semenki lana, susama i bundeve.
užina: suve smokve i orasi
ručak: pastrmka pečena u rerni, kineska mešavina povrća i zelena salata sa rukolom
večera: integralni pirinač sa povrćem ili pečurkama, salata od svežeg povrća
Treći dan
doručak: mlaka voda sa limunom i maline. Posle sat-dva kuvani proso sa jogurtom i mlevenim semenkama.
užina: lešnici i suvo voće
ručak: belo meso i velika porcija sveže mešane salate (kupus, zelena salata, krastavac, peršun, praziluk, matovilac
večera: kinoa sa meksičkom mešavinom povrća i zelena salata
Četvrti dan
doručak: mlaka voda sa limunom i medom, lubenica. Posle sat vremena mešavina ovsenih, ječmenih i ražanih pahuljica prokuvanih u vodi, a zatim pomešane sa kašikom mlevenih semenki lana, susama i bundeve, izgnječenom bananom i cimetom.
užina: urme i orasi
ručak: boranija bez mesa i paradajz salata
večera: mladi kravlji sir i palenta
Peti dan
doručak: mlaka voda sa limunom i medom, porcija kupina. Posle sat-dva kuvani proso sa jogurtom i mlevenim semenkama.
užina: suve kajsije i smokve
ručak: čorba sa mesom, brokolijem, karfiolom i šargarepom, salata po izboru
večera: probiotski jogurt i projara od rendanih tikvica, mladog sira i kukuruznog brašna