MORSKA RIBA ZA SVAKI OBROK: Leto i odmor su prilika da trpezu obogatite zdravim plodovima mora
STRUČNjACI za ishranu ističu da je zdravo da se riba na trpezi nađe jednom do dva puta nedeljno.
Međutim, s obzirom na to da se u našoj zemlji riba, pogotovo morska, jede tri puta manje od planetarnog proseka, možete da iskoristite boravak na moru i svoj jelovnik obogatite ribom i morskim plodovima.
Omega 3 kiseline, cink, gvožđe i drugi minerali i vitamini u ribi su neophodni za zdrav život. Činjenica je da stručnjaci širom sveta poslednjih godina sve više skreću pažnju da previše ribe na meniju može da poveća nivo žive u organizmu, (jer se živa u velikim količinama kao produkt zagađenja nalazi u morima), istina je da jelovnik od pet do 10 dana obogaćen ribom ne može da škodi.
Ovoj tvrdnji u prilog ide činjenica da je autor i saradnik časopisa "Njujork Tajms" Pol Grinberg pre par godina odlučio da testira da li je riba zaista toliko zdrava kao što to tvrde stručnjaci i jeo je isljučivo ribu samo godinu dana. Nivo žive u organizmu mu se povećao, ali to je razlog dugotrajne primene samo jedne vrste namirnice. Ali, bilo je i pozitivnih efekata, tvrdio je da se osećao sjajno i da je imao više energije.
Evo kako bi mogao da izgleda petodnevni riblji jelovnik bilo da ste kod kuće ili na moru:
Prvi dan
doručak: riblja čorba, kriška integralnog hleba
večera: pica sa morskim plodovima
Drugi dan
doručak: riblja pašteta, dva parčeta integralnog hleba
ručak: riba na žaru sa barenim povrćem
večera: rižoto sa plodovima mora
Treći dan
doručak: riblja čorba, kriška integralnog hleba
ručak: lignje na žaru, salata
večera: pica sa morskim plodovima
Četvrti dan
doručak: salata sa tunjevinom
ručak: riblja čorba, kriška integralnog hleba
večera: riba na žaru sa krompir salatom
Peti dan
doručak: salata sa morskim plodovima
ručak: lignje na žaru, salata
večera: riba na žaru i rižoto sa povrćem